România este una dintre țările care ascunde, la propriu, multe bogății. La noi în țară, există un loc unde au fost îngropate peste 200 de tone de aur. Puțină lume știe că aici se află singurul Muzeul al Aurului din Europa. Iată povestea unuia dintre cele mai interesante locuri de la noi din țară.
În Al Doilea Război Mondial, România a fost în centrul uneia dintre cele mai interesante povești. Nu multă lume știe, dar la noi în țară au fost îngropate peste 200 de tone de aur. Locul unde au fost ascunse este Mănăstirea Tismana, din orașul cu același nume, cunoscut ca fiind cel mai vechi așezământ monahal din Țara Românească.
Aurul ascuns aici reprezintă tezaurul național. După Primul Război Mondial, aurul a fost trimis la Moscova. Însă, din cauza faptului că acesta nu a mai fost returnat, Țara Românească a decis să îl ascundă. La acel moment, aceasta a fost singura variantă prin care tezaurul era în siguranță.
Așa s-a ajuns ca tezaurul din Țara Românească să fie ascuns în peștera de lângă Mănăstirea Tismana. În zonă, peștera este cunoscută ca fiind ”Peștera Tezaurului”. Denumirea sa nu este una întâmplătoare, căci aici se află și aurul Băncii Naționale a României.
Operațiunea a fost una specială și aproape imposibilă. Peștera din județul Gorj are o lungime de doar 200 de metri, dar asta a fost suficient de încăpătoare pentru cele 242 de tone de aur. În istorie, această operațiune este cunoscută sub numele de ”Operațiunea Tismana”.
Tismana, din județul Gorj a fost ultima variantă pe care autoritățile din au luat-o în calcul pentru depozitarea aurului. Înainte de Tismana, au fost luate în calcul Turcia și Elveția.
Elveția a refuzat depozitarea aurului din cauza faptului că era țară neutră, dar și din cauza conflictului din Europa. După refuzurile primite, s-au luat în calcul mai multe zone de la noi din țară care ar putea ascunde aurul în siguranță.
După discuții ample, s-a ajuns la concluzia că Tismana este cea mai bună variantă. În septembrie 1944, Armata și CFR au oferit sprijinul necesar pentru ascunderea aurului. Timp de zeci de ani de zile, secretul a fost păstrat cu sfințenie de către toți călugării.
”Cu doi ani înainte de a fi adus tezaurul la mânăstire, aripa dreaptă suferise un incendiu. Stareţul de atunci trimite o scrisoare către guvernatorul Băncii Naţionale în care îl roagă să ajute la refacerea acestui edificiu.”, a spus Alexandru Roibu, potrivit desprelume.ro.
În prezent, în peștera din județul Gorj a fost amenajat Muzeul Aurului de la Tismana. Locul poate fi vizitat gratis de marți până duminică. Muzeul autentic a fost amenajat cu ajutorul Băncii Naționale a României și al Mitropoliei Olteniei.