Într-un județ din România, care face parte din Regiunea de dezvoltare Vest, găsim orașul din țara noastră unde chiria pe lună costă doar, atenție, 16 lei. Vorbim de un tarif mediu, întrucât se găsesc și locuri de închiriat cu 9 lei.
Fostele orașe miniere din țară sunt localitățile care au avut cel mai mult de suferit după ce această ramură industrială a murit. În această situație se află și Aninoasa.
În prezent, circa 3.700 de oameni trăiesc în orașul din județul Hunedoara. Vorbim de una dintre cele mai sărace așezări din România. De altfel, în 2013, Aninoasa a dobândit ”renumele” de cel mai sărac oraș din țară.
În 1989, pe când era în plină dezvoltare și cu o populație de peste 6.000 de suflete, localitatea a fost declarată oraș. La acea vreme, conducerea comunistă a zonei îi prevedea așezării un viitor luminos, cum se întâmpla și cu celelalte cinci orașe din Valea Jiului.
La finalul anilor 80, o mare parte din industria României depindea de cărbune. Treptat însă, minele de cărbune s-au închis rând pe rând. Închiderea definitivă a minei de cărbune Aninoasa în 2006 a accelerat depopularea zonei. Mulți dintre foștii mineri au părăsit orașul.
Nivelul de trai din zonă este unul extrem de scăzut, iar sărăcia este predominantă în viața de zi cu zi a oamenilor. Din această cauză, orașul fusese declarat în anul 2013 cel mai sărac din țară.
În prezent, chiria unui apartament costă doar 16 lei pe lună. Recent, un YouTuber a prezentat un material în care le arată urmăritorilor săi imagini din orașul hunedorean.
”Aici trăiesc oameni, aici locuiesc. Foști mineri și nu numai, familiile și copiii lor. Mă voi întoarce și în centrul orașului, dar am vrut să văd cum se prezintă partea asta și să vă arăt și vouă.
Este unul dintre cele mai dezolante orașe în care am intrat vreodată, cel puțin partea aceasta pe care ați văzut-o”, a spus bărbatul în videoclipul de pe YouTube, conform Gândul.
Deși România este de ani buni în Uniunea Europeană, în Aninoasa timpul pare că a încremenit în ”Epoca de aur”. Conform aceluiași YouTuber, locuitorii din zonă nu beneficiază de racordare la gaze, iar toaleta se află în afara locuinței.
”Este pentru prima oară când parcă mi-e și rușine să mă plimb cu camera în mână, să filmez pe aici prin zonă. Mi-e rușine de oameni, de sărăcia pe care o văd aici. Mi-e rușine să-i expun, într-un fel sau altul.
Se încălzesc pe lemne, nu există gaze. Așa ceva nu am mai văzut nicăieri, cel puțin nu în România. Parcă aș fi undeva prin Africa. Clădirile astea sunt foarte vechi, dar oamenii, totuși, au pus termopane. Ce copilărie au copiii aici? E jale”, a mai spus bărbatul.