Situație îngrijorătoare într-un oraș din România, aici unde se înregistrează din ce în ce mai multe decese din cauza căldurii. Numărul acestora s-a dublat în ultimele trei decenii, potrivit expertului în dezvoltare urbană, Marius Cristea.
În municipiul Cluj-Napoca s-a constatat o creștere explozivă a numărului de îmbolnăviri și decese, în urma schimbărilor climatice, arată un studiu efectuat de Universitatea Babeș-Bolyai. Marius Cristea a declarat la emisiunea Pro Verde că sănătatea oamenilor este afectată din cauza căldurii excesive din lunile de vară.
„Numărul valurilor de căldură de din sezonul estival în Cluj, care e o zonă relativ rece a României, s-a dublat. numărul de îmbolnăviri și chiar de decese în perioada de vară a crescut semnificativ”, a transmis acesta, potrivit Știrile Pro TV.
Expertul atenționează că situația nu ar trebui tratată cu superficialitate. El subliniază că schimbările climatice afectează atât sănătatea populației, cât și animalele și plantele, fiind un efect major asupra ecosistemului.
Pe lângă toate acestea, valurile de căldură din timpul lunilor de vară afectează oamenii și din punct de vedere financiar. Marius Cristea vorbește și despre penuria de apă, fenomen înregistrat tot din cauza schimbărilor climatice.
„Practic, după cum vă spuneam mai devreme, facturile la aer condiționat în timpul verii au afectat foarte mulți români, deci sunt implicații financiare.
Penuria de apă – sunt multe localități în România care în timpul verii nu mai au alimentare cu apă din surse centralizate, trebuie să cumpere apă și așa mai departe”, a adăugat expertul.
Marius Cristea a explicat că fenomenul se caracterizează și prin schimbările bruște de temperatură și episoadele de căldură excesivă, urmate de precipitații abundente. „Debitele râurilor au devenit extrem de fluctuante, avem precipitații foarte abundente, urmate de perioade de secetă prelungită, că asta înseamnă de fapt schimbările climatice în România”, mai spune expertul.