Orașul din România care începe să numere din ce în ce mai puțini localnici. Oamenii nu stau prea mult pe gânduri și pleacă cu prima ocazie de aici.
De ani buni de zile, oamenii au început să migreze de la sate către orașe în căutarea unui trai mai bun. Însă, în ultima vreme, românii par dispuși să părăsească și unele orașe din motive destul de întemeiate.
Din păcate, în ultima perioadă, asistăm la un adevărat declin al unor zone din România. Nu doar satele sunt la un pas de a rămâne pustii, ci și orașele.
Este și cazul unui oraș din Suceava care, la un moment dat, s-a bucurat de o adevărată etapă înfloritoare. Acele vremuri au apus demult, iar acum, de perioada sa de glorie mai amintesc doar poveștile puținilor localnici rămași.
Solca, căci despre el este vorba, este un oraș care numără din ce în ce mai puțini localnici. Cândva, acesta a fost un adevărat centru industrial al zonei, dar și locația uneia dintre cele mai vechi fabrici de bere din România.
Fabrica de bere din Solca a fost un pion important al industriei de la acea vreme. Între anii 1970-1980 , producția de bere de aici ajungea la 4 milioane de litri în fiecare an. Din păcate, în 2010, clădirea fostei fabrici a fost vândută, la fel și utilajele care au ajuns la fier vechi. Demolarea fabricii de bere din Solca a reprezentat declinul economic al zonei.
În ultima vreme, din ce în ce mai mulți localnici au ales să plece din Solca și s-au îndreptat către zonele mai dezvoltate. Din cauză că aici nu au locuri de muncă și nici nu au garantat accesul la o infrastructură corespunzătoare, oamenii nu au stat prea mult pe gânduri.
Cei care sunt mereu dispuși să plece fără regrete sunt tinerii. Aceștia nici măcar nu iau în considerare un viitor în Solca, ci preferă să se stabilească în orașe mai mari sau chiar în străinătate.
Deși nu mai numără mulți localnici, Solca este un oraș înzestrat cu multe bogății naturale. Din nefericire, nici acestea nu sunt valorificate la potențialul lor maxim. Aici există o stațiune balneoclimatică, iar apa din zonă este recunoscută datorită proprietăților sale vindecătoare.
Chiar dacă s-ar putea transforma într-un magnet pentru turiști și într-un motor de dezvoltare economică, există anumite minusuri care afectează transformarea stațiunii balneoclimatice. Infrastructura precară, dar și lipsa investiților fac ca acest proces de valorificare a stațiunii să fie aproape imposibil.
Solca nu este conectat la sistemul național de cale ferată. Turiștilor le-ar fi foarte greu să ajungă în zonă, mai ales că cea mai apropiată gară se află la 11 kilometri distanță.