Acum, ploieștenii vor fi nevoiți să plătească de la 1 ianuarie un preț dublu pentru gigacalorie față de cel de anul trecut. Este vorba despre locuitorii din Ploiești care sunt racordați la sistemul centralizat de termoficare. Această decizie va avea un impact major asupra buzunarelor oamenilor de rând.
Conform Știrile PRO TV, începând cu 1 ianuarie 2025 va intra în vigoare tariful de 350 de lei/gigacalorie fără TVA pentru energia termică ce va fi facturată populației. În urmă cu trei luni, Consiliul Local aprobase un preț de 186,97 de lei/gigacalorie, plus TVA, preț care din octombrie a fost stabilit a fi fix până la final de martie 2025.
Acum, de la 1 ianuarie prețul va fi aproape dublu față de luna trecută. Hotărârea aprobată de Consiliul Local Ploiești ”aprobă prețul local al energiei termice facturată populației de 350 de lei/Gcal fără TVA, începând cu data de 1 ianuarie 2025 și până la 31 martie 2025”.
Conform sursei citate, această măsură ar fi necesară pentru că Primăria Ploiești are datorii de 67,5 milioane lei față de furnizorul de agent termic Termo Ploiești, astfel că aceste datorii nu pot fi plătite altfel. Concret, ”situația în care se află municipalitatea nu permite achitarea acestora”.
Cum era de așteptat, societatea civilă nu acceptă aceste schimbări. Cât despre politicieni, trebuie spus că cei care au votat pentru scumpirea gigacaloriei sunt consilierii PSD, cei de la Mișcarea Noi, Ploieștenii (susținători ai primarului Mihai Polițeanu), precum și aliați din AUR și Forța Dreptei.
Cei care s-au opus acestei măsuri au fost consilierii PNL și USR, în timp ce reprezentanții Partidului România în Acțiune s-au abținut. Hotărârea vine la nici trei luni după ce pe 3 octombrie fostul primar Andrei Volosevici propunerea ca gigacaloria să fie 186,97 lei fără TVA, situație valabilă în teorie până pe 31 martie 2025.
Alianța Pentru Drepturile Omului din România a reacționat imediat și a anunțat că a depus plângere penală care ”vizează practica ilegală de introducere a proiectelor de hotărâri pe ordinea de zi suplimentară, fără justificarea caracterului urgent, eludând astfel prevederile legale privind transparenţa decizională”.
Potrivit datelor publicate de organizație, plângerea a fost depusă deja la Parchetul de pe lângî Judecătoria Ploiești, iar acest document reclamă faptul că a fost încălcată Legea nr. 52/2003 privind transparența decizională. Această lege impune o dezbatere publică a proiectelor cu cel puțin 30 de zile înainte de adoptare, iar în această situație nu a avut loc nicio dezbatere.
Mai mult, societatea civilă reclamă faptul că a fost încălcat Codul administrativ (OUG nr. 57/2019) care permite introducerea unor asemenea proiecte pe ordinea de zi suplimentară doar în situații de urgență și doar dacă sunt justificate obiectiv și se bazează pe articolul 297 din Codul Penal.
În București, Gigacaloria costă 1.000 de lei, însă bucureștenii plătesc doar 330 de lei, iar diferența este suportată de Primărie. În Cluj-Napoca, un locuitor al orașului plătește aproximativ 470 de lei pentru o gigacalorie, pe același model în care Primăria subvenționează restul de diferență.