Într-un oraș din România se va construi o fabrică importantă. Vor apărea noi locuri de muncă, iar investiția este una în valoare de 10 milioane de euro.
În România va fi construită o fabrică de asamblare a componentelor pentru echipamente destinate industriei regenerabile. Fabrica va fi amplasată pe fosta platformă industrială a minei Petrila.
În cadrul unității industriale vor fi produse componente necesare pentru stocarea energiei, inclusiv baterii și roboți automatizați destinați curățării panourilor fotovoltaice, precum și echipamente utilizate pentru monitorizarea mediului.
Proiectul este unul ambițios și va contribui la dezvoltarea economiei din regiune. Fabrica va pune bazele unui ecosistem industrial verde. Totodată, este plănuită și construirea unei baterii de stocare a energiei electrice, prin care se va consolida infrastructura de care e nevoie pentru a utiliza sursele regenerabile de energie.
“Ne propunem să construim elemente constructive pentru baterii, carcase pentru stocarea energiei electrice, o linie de producție de cablaje, roboți automați de curățare a panourilor fotovoltaice și echipamente pentru monitorizarea parametrilor meteorologici și a faunei”, a transmis Sebastian Enache, directorul RenewAcad, conform capital.ro.
Valoarea proiectului a fost estimată la aproximativ 10 milioane de euro. Proiectul va fi finanțat prin programul de tranziție justă, un mecanism european care are scopul de a sprijini regiunile afectate de schimbările din sectorul energetic.
Potrivit estimărilor, vor apărea aproximativ 50 de noi locuri de muncă, lucru care va stimula economia locală. “Este prima investiție privată majoră în orașul Petrila, iar aceasta va aduce atât locuri de muncă noi, cât și oportunități de reconversie profesională”, a spus Vasile Jurca, primarul orașului Petrila, din județul Hunedoara.
Investitorii vor colabora cu Universitatea din Petroșani și vor căuta specialiști în județ pentru asigurarea unui personal calificat. Autoritățile locale au demarat deja cursuri de formare profesională pentru montatori de panouri fotovoltaice.
În prezent, Valea Jiului, o regiune istoric dependentă de extracția de cărbune, este într-un proces de continuă transformare. Implementarea unor inițiative sustenabile pot asigura viitorul acestei zone. Astfel, noul proiect reprezintă un pas foarte important atât pentru economie, cât și pentru dezvoltarea industriei regenerabile.