România devine tot mai iubită de vizitatorii străini, fascinați de arhitectura și tradițiile sale, în special datorită unor vloggeri internaționali cu milioane de abonați care au vizitat țara noastră și au fost profund impresionați de frumusețea locurilor.
Un oraș din România a fost recent comparat cu Zurich în clasamentul celor mai bune orașe europene pe care să le vizitezi, conform unui raport al Uniunii Europene, scrie gandul.ro.
Cluj-Napoca a obținut locul 10 în acest clasament, bazat pe un sondaj care a inclus peste 70.000 de cetățeni. Aproximativ 90% dintre respondenți sunt mulțumiți de orașul lor, iar 94% dintre locuitorii din Cluj-Napoca au declarat că sunt satisfăcuți de calitatea vieții în oraș.
În plus, Cluj-Napoca se situează pe locul doi în ceea ce privește oportunitățile de angajare, datorită dezvoltării rapide a sectorului tehnologic. 73% dintre locuitori au spus că este ușor să găsească un loc de muncă în oraș.
Zurich, considerat în 2024 orașul european cu cea mai bună calitate a vieții, a înregistrat o rată de satisfacție de 97%. Totuși, doar 11% dintre locuitorii din Zurich consideră că este simplu să găsească o locuință bună la un preț accesibil.
Groningen se află pe locul doi în acest top, fiind recunoscut ca un loc ideal pentru imigranți și membrii comunității LGBTQ+, oferind multe spații verzi și publice. 86% dintre locuitorii săi au un sentiment de siguranță în acest oraș, mai scrie sursa citată.
Pe locul trei regăsim Copenhaga, unde 96% dintre rezidenți sunt mulțumiți de orașul lor. Deși este un oraș foarte sigur, găsirea unei locuințe la un preț accesibil este o provocare, similar cu situația din Zurich, conform Playtech.
Este important de notat că Copenhaga este considerat cel mai puțin corupt oraș din Europa, cu doar 20% dintre locuitori raportând corupție în administrația publică locală.
În primele unsprezece luni ale anului precedent, județul Cluj a înregistrat 645.844 de turiști, în creștere cu 9,7% comparativ cu perioada 1 ianuarie – 30 noiembrie 2022. Din acești vizitatori, 125.901 au fost străini, reprezentând 19,5% din total, potrivit unui comunicat al Direcției Județene de Statistică Cluj, citat de monitorulcj.ro.
Față de aceeași perioadă a anului 2022, numărul turiștilor internaționali a crescut cu 32,1%. În ceea ce privește sosirile vizitatorilor străini în unitățile de cazare, cei mai mulți au provenit din Europa, reprezentând 82,3% din totalul turiștilor străini.