Life

Orașul din România unde va fi construită prima fabrică de hidrogen. Transportul public o să fie complet verde peste câțiva ani

Prima fabrică de hidrogen din România va fi construită într-un oraș mare. Transportul public o să fie complet verde. Când ar urma să fie gata proiectul.
25.02.2025 | 11:04
Orasul din Romania unde va fi construita prima fabrica de hidrogen Transportul public o sa fie complet verde peste cativa ani
Prima fabrică de hidrogen va fi construită într-un mare oraș din România. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Prima fabrică de hidrogen din România se va construi într-un oraș foarte popular, vizitat de multe persoane. În câțiva ani, transportul public va fi complet verde.

În ce oraș din România se va construi prima fabrică de hidrogen

Până în anul 2028, un oraș mare din România vrea ca transportul public să fie complet verde. Pentru ca acest obiectiv să fie îndeplinit cât de curând, au fost luate măsuri.

ADVERTISEMENT

Astfel, se va construi prima fabrică de hidrogen din țară. Autoritățile vor ca aceasta să fie funcțională la sfârșitul anului 2026 sau la începutul lui 2027, cel târziu.

Fabrica va fi construită în Cluj-Napoca. Aceasta urmează să fie amplasată în incinta depoului Companiei de Transport Public (CTP), situat pe strada Plevnei.

ADVERTISEMENT

Începând cu 2028, autoritățile din Cluj vor ca orașul să aibă o rețea de transport public pe hidrogen. Consiliul local al orașului a aprobat studii de fezabilitate pentru proiect. De curând, a fost obținut avizul pentru racordare la rețeaua electrică.

În fiecare zi, noul punct de producție ar urma să producă 1.000 de kilograme de hidrogen, care ar fi folosit de către autobuzele ecologice. În plus, Regia de Termoficare va folosi hidrogenul pentru încălzirea eficientă a agentului termic.

ADVERTISEMENT

Autobuzele nu vor polua mediul

În prezent, orașul Cluj-Napoca este cel mai avansat de la noi din țară în privința eforturilor realizare pentru a crea o rețea de transport public care va folosi hidrogen.

ADVERTISEMENT

Astfel de autobuze nu ar polua deloc mediul. Autoritățile din Galați se gândesc să pună în aplicare un proiect similar pentru a face transportul verde.

“Estimăm o capacitate de producție de 1.024 kilograme de H2 în 24 de ore, în jur de 2,3 până la 2,5 MW ca putere.

Aceasta va deservi, pe lângă flota de autobuze care tot în cadrul acestui proiect mai larg municipalitatea dorește să le achiziționeze, respectiv o parte din hidrogenul produs va merge către Regia de Termoficare, care la rândul ei are o strategie de utilizare a hidrogenului pentru producere de agent termic, iar o parte din hidrogen va fi disponibil pentru cei care doresc să achiziționeze asemenea tipuri de autovehicule. (…)

În țară, la acest moment, Clujul este în cea mai avansată stare. Cei din Galați intenționează de asemenea să achiziționeze autobuze cu hidrogen și au aplicat la finanțarea Comisiei Europene pentru acest tip de proiecte.

Din nefericire, în Galați, din cunoștințele mele, nu au trecut la faza de studii și avize necesare pentru punerea în funcțiune a uzinei”, a declarat Bogdan Varga, coordonatorul proiectului, de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, potrivit Cluj24.

Tags: