Orașul de Banat folosit de veteranii Imperiului Roman pentru a se retrage. Se află în zona de Vest a României și în curând ar putea fi vizitat de către turiști. Descoperirile arheologilor sunt uluitoare.
Șantierul arheologic Tibiscum, care reprezintă cel mai mare oraș roman din Banat, a obținut o finanțare din partea Institutul Național al Patrimoniului, pentru a conserva o parte a sitului.
Pe vremea Imperiului Roman, în acest oraș existau un castru, vilele veteranilor, precum și un templu al soldaților palmeryeni, mercenari ai armatei romane. Principalul scop al proiectului este deschiderea sitului pentru vizitatori.
„Vrem acum să conservăm o parte din vilele din incintă, împreună cu Muzeul Transilvaniei din Cluj. Vrem să începem munca de pe 1 mai. Nu avem foarte mulți bani, dar este un început pe care dorim să-l valorificăm.
Acest proiect este finanțat din banii Institutului Național pentru Patrimoniu. Am depus un dosar legat de conservarea patrimoniului arheologic de la Tibiscum și am fost eligibili.
Este vorba despre o sumă de 250.000 lei, deci nu este o sumă mare, dar ne-am propus să reușim”, a spus istoricul Adrian Ardeț, responsabilul șantierului arheologic, conform ziare.com.
Orașul de pe vremea Imperiului Roman este situat în Banat, în localitățile Jupa și Iaz, din Caraș-Severin, iar zona cercetată este în momentul actual de mai bine de 17 hectare. Cercetările se efectuează încă din 1964, iar anul acesta s-a desfășurat cea de-a 60-a campanie.
Romanii au construit primele așezări de la Tibiscum în secolul al II-lea, conform istoricului Adrian Ardeț. Iar în campania din anul 2023 s-au făcut descoperiri uluitoare, ce confirmă ipoteze mai vechi cu privire la existența unui templu vechi.
„Templul descoperit are dimensiuni impresionante, măsurând 8 x 8 metri, și este dedicat lui Liber Pater, un vechi zeu italic al sporului și al înmulțirii, așa cum indică inscripțiile găsite pe site-ul arheologic.
Templul a fost refăcut de două ori în timpul domniei lui Antoninus Pius (138-161) și, mai târziu, în timpul lui Severus Alexander (222-235), când a fost reconstruit din piatră. Aceste descoperiri oferă o perspectivă fascinantă asupra istoriei acestui oraș antic”, a spus istoricul.