Orașul distrus de un cutremur uriaș care va renaște din cenușă. Va avea blocuri după modelul celor din Barcelona, Spania. Arhitecții au dezvăluit și care este suma care urmează să fie investită în această regiune.
Localitatea ruinată de un seism puternic care va reînvia. Proiectul arată că va dispune de clădiri similare cu cele din Barcelona. Zona va fi reconstruită de la zero și va avea cartiere în care mașinile nu vor avea acces.
Așa se face că ambulanțele și echipajele de intervenție vor avea disponibile mai multe rute în cazul dezastrelor naturale, precum cel din 6 februarie 2023. Antakya este orașul care a fost luat în calcul pentru această transformare.
Locul a fost distrus în urmă cu mai bine de un an și jumătate când s-au produs două cutremure cu magnitudinea de 7,8 grade pe scara Richter. Acestea au dus la distrugerea locuințelor din sudul Turciei și nordul Siriei.
În prezent, se estimează că regiunea va fi reconstruită cu mai bine de 100 de miliarde de dolari. Arhitecții se gândesc să „copieze” modelul blocurilor din Barcelona, care sunt mai rezistente în fața dezastrelor naturale.
Prin urmare, arhitectura și designul stradal din Antakya vor avea un rol esențial în asigurarea protecției în fața seismelor. Potrivit CNN, clădirile vor fi unele compacte, mai adecvate în caz de activitate seismică decât clădirile lungi, în formă de L.
Specialiștii sunt de părere că „superblocurilor” din Barcelona, unde mașinile nu au acces, sunt un concept foarte bun și care ar putea salva clădirile și implicit, oamenii. Majoritatea stau în picioare încă din anul 1993.
Superblocurile din Barcelona ar fi capabile să salveze mii de vieți, susține un studiu care a fost realizat recent. Impacul acestora ar urma să fie unul pozitiv, mai ales din punct de vedere al poluării, care se reduce simțitor.
De asemenea, aceste clădiri reduc intensitatea valurilor de căldură, mai ales în timpul zilelor caniculare. În plus, experții susțin că au rolul de a crește durata de viață cu aproape 200 de zile, ceea ce înseamnă că sunt capabile să salveze mii de vieți.
Totodată, cercetarea arată că previn moartea de 700 de decese premature anual. Mai mult decât atât, superblocurile din Barcelona generează economii de circa 1,7 milioane de euro în fiecare an, în timp ce cele peste 1 milion de deplasări săptămânale cu mașina ar scădea la 200.000.
În concluzie, o astfel de amenajare îmbunătățește calitatea vieții în oraș, făcând posibil să existe un număr mai mare de spații verzi. Toate aceste spații verzi joacă un rol important în protejarea împotriva inundațiilor pentru că absorb excesul de apă.