Life

Orașul european important care va dispărea în circa 100 de ani. Se caută o soluție pentru salvarea lui

Orașul european important care ar putea să dispară în aproximativ 100 de ani. Autoritățile caută soluții pentru a-l salva.
05.04.2025 | 23:00
Orasul european important care va disparea in circa 100 de ani Se cauta o solutie pentru salvarea lui
Un oraș european important ar putea dispărea în viitor. Sursa foto: Freepik/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În aproximativ 100 de ani, orașul european important, vizitat anual de milioane de turiști din toată lumea, ar putea dispărea, iar autoritățile caută o soluție pentru a-l putea salva.

Orașul european important, vizitat de mulți turiști, care ar putea dispărea în circa 100 de ani

Unul dintre cele mai vizitate orașe din toată lumea este Veneția datorită stilului arhitectural unic și a farmecului aparte, însă această destinație ar putea dispărea în viitor.

ADVERTISEMENT

Oamenii de știință italieni au realizat un nou studiu. Aceștia estimează că, până în 2150, părți din Veneția vor fi inundate. Experții de la Institutul Național de Geofizică și Vulcanologie (INGV) au realizat studiul, care a analizat date privind creșterea nivelului mareelor.

Sistemul de bariere împotriva inundațiilor, din laguna orașului, este un golf închis de 550 km², puțin adânc, din nordul Mării Adriatice, care înconjoară atât Veneția, cât și insulele sale. Acest sistem nu va fi, însă, suficient pentru a proteja orașul de scufundarea continuă și de creșterea nivelului mării.

ADVERTISEMENT

De zeci de ani, orașul se luptă cu inundațiile, care sunt din ce în ce mai frecvente. Oamenii de știință de la INGV au constatat că nivelul mareelor din laguna venețiană crește, în fiecare an, cu aproximativ o jumătate de centimetru.

Creșterea exactă diferă, însă, în oraș. Pe insula Lido, creșterea este de 4,22 milimetri, iar la Malamocco crește cu 5 centimetri. Aceste date sunt bazate pe statisticile colectate de centrul de maree din Veneția în ultimele două decenii.

ADVERTISEMENT

Aceste date au fost combinate de către cercetători cu cele obținute prin satelit privind subsidența terenului înregistrată între 2008 și 2023. Conform studiului, până în 2150, unele zone din oraș vor fi permanent sub apă.

ADVERTISEMENT

Ce spun cercetătorii

Potrivit cercetătorilor, părți din Piazza San Marco se vor afla la 70 de centimetri sub apă. Partea vestică a orașului se va număra printre primele afectate. Aceasta este una dintre zonele inundate cel mai frecvent, de 58 de ori între 2019 și 2023.

“Creșterea nivelului mării, în special dacă este accelerată la nivel local de subsidență, duce la o eroziune costieră din ce în ce mai severă și mai răspândită, la retragerea plajelor și la inundații marine, cu impacturi socio-economice și de mediu foarte semnificative pentru populație”, a declarat Marco Anzidei, cercetător INGV, potrivit Euronews.com.

MOSE, un sistem de bariere mobile la intrările în lagună, este funcțional în prezent. Va mai dura, însă, până când va fi complet operațional. Atunci când n sunt valuri mari, porțile sunt ridicate și împiedică intrarea apei în lagună, dar și în oraș.

Soluția va funcționa, însă, numai pe termen scurt. În cel mai optimist scenariu, un raport al  Grupului interguvernamental de experți privind schimbările climatice a prezis, în 2021, o creștere a nivelului mediu regional al mării de 28 – 55 centimetri, până în 2100. Acesta este, însă, scenariul optimist. În cel mai pesimist scenariu al încălzirii globale, creșterea va fi de 63 – 101 centimetri.

Tags: