Orașul fantomă care pe vremuri era un adevărat centru industrial a devenit un obiectiv turistic de top. A fost abandonat în urmă cu 26 ani, însă iată că lucrurile aveau să se schimbe radical între timp.
Este vorba despre așezarea minieră sovietică numită Pyramiden. La apogeu, a găzduit până la 2.000 de persoane. Asta până când a fost abandonată după căderea Uniunii Sovietice, lăsând în urmă un tărâm înfricoșător, degradat.
În ciuda aparențelor, Pyramiden nu se află în Rusia, ci în Svalbard, o parte a Norvegiei. Timp de decenii, norvegienii și rușii au trăit cot la cot în acest arhipelag, aflat la aproximativ 1000 de kilometri de Polul Nord.
Dar există semne că acest loc revine la viață. Orașul fantomă care pe vremuri era un adevărat centru industrial este acum un obicetiv turistic în care nu oricine își permite să ajungă. Cum e posibil așa ceva?
Pe măsură ce agresiunea Moscovei în Ucraina a crescut, la fel a crescut și interesul acesteia pentru Svalbard. Pyramiden rămâne un mic punct de sprijin rusesc pe teritoriul NATO. Chiar și așa, situația pare una incertă.
De altfel în ultimii ani, rușii au fost acuzați că folosesc arhipelagul ca fundal pentru propagandă și cascadorii patriotice, și chiar pentru sabotaj. Ce trebuie să mai știm despre acest loc?
În primul rând nu există drumuri spre Pyramiden. În funcție de perioada anului, elocul ste accesibil doar cu barca, elicopterul sau snowmobilul. Acest lucru nu a împiedicat vizitatorii să facă această călătorie și există planuri pentru mai mulți.
Trebuie menționat și faptul că Pyramiden se află la poalele unui munte în trepte, acoperit de zăpadă, care dă numele așezării. Orașul fantomă care pe vremuri era un adevărat centru industrial a ajuns acum să devină o atracție pentru turiști.
Mai exact, în ultimul deceniu și jumătate, locul a devenit practic un muzeu în aer liber care oferă o privire asupra vieții la apogeul puterii sovietice. Din piață, un bust de piatră al liderului sovietic rus Vladimir Lenin privește clădirile abandonate.
Cu ani în urmă, Pyramiden a fost o așezare sovietică model, iar viața minerilor ruși și a familiilor lor aici era bună. Exista o piscină încălzită, o școală și o cantină cu mâncare gratuită. Iar toată lumea era mulțumită, relatează ABC.
Dar până la sfârșitul anilor 1990, așezarea era în declin, dovedindu-se prea îndepărtată și prea costisitoare pentru a fi întreținută. În prezent, clădirile se prăfuiesc și se dărâmă. Totuși, asta nu îi împiedică pe turiști să vină aici pentru o experiență unică.