Life

Orașul fantomă de pe harta României. Era un motor al industriei, dar acum a fost abandonat. Combinatul s-a închis, oamenii fug pe capete și au mai rămas doar câțiva

Orașul cu potențial din România care a fost sortit eșecului. În prezent, nimic nu mai amintește de perioada de glorie de altădată.
29.06.2024 | 15:00
Orasul fantoma de pe harta Romaniei Era un motor al industriei dar acum a fost abandonat Combinatul sa inchis oamenii fug pe capete si au mai ramas doar cativa
Orașul din România care a decăzut peste noapte. Sursa foto: captură Youtube
ADVERTISEMENT

Din păcate, în România, multe orașe cu potențial au fost sortite eșecului. Este și cazul următoarei așezări urbane care, dintr-un oraș industrial, a devenit un oraș fantomă pe harta României.

Prosperul oraș industrial din România care a decăzut peste noapte

Soarta poate fi imprevizibilă, iar asta se aplică atât în cazul oamenilor, cât și în cazul așezărilor, fie ele urbane sau rurale. De-a lungul timpului, multe orașe au trecut prin diverse etape de transformare. Din păcate, unele dintre ele nu au mai reușit să prospere.

ADVERTISEMENT

Orașul Călan a fost, ani la rând, un important punct industrial pe harta României. Cu multă vreme în urmă, aici se afla singurul producător de fontă cenușie din țară. După ce a fost dărâmat acest combinat, declinul orașului a fost deja scris.

În prezent, în Călan, nimic nu mai amintește de prosperitatea de odinioară. Vechiul pion industrial al României este de domeniul trecutului. Singurii care mai au amintiri din perioada de glorie a orașului din Hunedoara sunt locuitorii.

ADVERTISEMENT

Mulți dintre cei care își duc viața zi de zi în orașul Călan sunt cei care, înainte de 1989, lucrau la combinatul siderurgic. După ce au fost disponibilizați, viața lor s-a schimbat radical.

Cei aproximativ 10.000 de locuitori din Călan și-au pierdut speranța că vor urma vremuri mai bune

Pentru digi24.ro, unul dintre angajații combinatului siderurgic din Călan a vorbit despre viața de dinainte și cea de după declinul orașului. Mircea Moise are puțin peste 50 de ani, iar în prezent, este nevoit să trăiască din salariul soției sale.

ADVERTISEMENT

În perioada de glorie a orașului, în vremea în care combinatul funcționa, el și alți 6.500 de oameni lucrau cu spor. Mircea Moise a fost angajat al combinatului timp de două decenii. Apoi, într-o fracțiune de secundă, viața lui s-a schimbat radical.

De când s-a închis combinatul, atât pentru el, cât și pentru ceilalți colegi ai săi, găsirea unui loc de muncă a devenit un proces anevoios. În zadar găsește un job pentru câteva luni, căci el își dorește un loc de muncă stabil.

ADVERTISEMENT

Dorința lui este departe de a deveni realitate. Din păcate, cu această problemă se confruntă mai mulți locuitori ai orașului hunedorean. Și, de parcă asta nu era suficient, zi de zi, pe umerii lor apară povara unui oraș desprins din scenariile apocaliptice.

În prezent, în Călan, tristețea apăsătoare este aprofundată de clădirile părăsite care stau să cadă. Blocurile gri șterg orice urmă de culoare a orașului, iar faptul că populația tânără migrează constant, nu face decât să accentueze starea generală de tristețe și nostalgie.

ADVERTISEMENT
Tags:
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului...
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului Piero Ferrari: „Știți ce se întâmpla după?”
Jocurile Olimpice de la Paris, o catastrofă: hoteluri goale, bilete nevândute și o...
Jocurile Olimpice de la Paris, o catastrofă: hoteluri goale, bilete nevândute și o sumă înfiorătoare cheltuită
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
Vremea 22 iulie - 19 august 2024. Scăpăm de arșiță, revin furtunile puternice,...
Vremea 22 iulie - 19 august 2024. Scăpăm de arșiță, revin furtunile puternice, cu ploi torențiale și grindină
Strigăt de disperare al văduvei victimei lui Mario Iorgulescu! Cum s-ar fi putut...
Strigăt de disperare al văduvei victimei lui Mario Iorgulescu! Cum s-ar fi putut evita tragedia: Mi-a lăsat copiii orfani!
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Povestea resturantului Shorley. Ce se întâmplă cu localul din București care l-a fascinat...
Povestea resturantului Shorley. Ce se întâmplă cu localul din București care l-a fascinat chiar și pe Florin Piersic
Jocurile Olimpice. Gimnastă exclusă din lot pentru un motiv neașteptat
Jocurile Olimpice. Gimnastă exclusă din lot pentru un motiv neașteptat
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția...
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția lui. Este superbă și are siluetă de model! Nașii sunt și ei foarte cunoscuți!
Ce scrie presa rusă despre scandalul provocat de Diana Șoșoacă în Parlamentul European
Ce scrie presa rusă despre scandalul provocat de Diana Șoșoacă în Parlamentul European
Tatăl lui Salman Khan rupe tăcerea! De ce nu s-a căsătorit actorul cu...
Tatăl lui Salman Khan rupe tăcerea! De ce nu s-a căsătorit actorul cu Iulia Vântur: „Femeia să fie dedicată, să gătească...”