Orașul fantomă despre care puțini cred că este abandonat. Casele nu sunt distruse, străzile sunt îngrijite, iar luminile sunt aprinse mereu, chiar dacă aici nu locuiește nimeni. Unde este situat.
Atunci când spunem „oraș fantomă”, oricui îi vin în minte imagini cu case dărăpănate, distruse, care provoacă teamă. Dar nu este cazul orașului Kitsault, din Canada, care, la prima vedere, pare locuit.
Acum gol, a fost construit în anul 1979 în aproprie de granița cu Alaska. Bazele au fost puse de un grup de muncitori din minele de molibden. Este vorba despre un mineral care contribuie organismul uman la sinteza și metabolizarea carbohidraților, grăsimilor și proteinelor.
Totodată, acest material se folosește și la fabricarea oțelului. La momentul în care orașul industrial avea deja 1200 de locuitori, afacerea a început să nu mai meargă, după ce piața de molibden s-a prăbușit în întreaga lume.
Înainte de asta, fuseseră construite în Kitsault locuințe imense, case duplex, precum și blocuri de apartamente. De asemenea, existau spitale, centre comerciale, restaurante, bănci, baruri, biblioteci și centre de agrement.
Pe de altă parte, în oraș exista o rețea telefonică, dar și televiziune prin cablu. Totodată, Kitsault beneficia de o stație de epurare de ultimă generație. Chiar și așa, la un an și jumătate de când primele familii s-au mutat, piața a început să scadă.
Minele de extracție au fost închise și, astfel, sursa de venit a oamenilor a dispărut. De aceea, populația a fost nevoită să plece către alte zone iar Kitsault, deși avea potențial, a fost abandonat.
În anul 2005, Krishnnan Suthanthiran, un om de afaceri, cumpărat întregul oraș cu numai 7 milioane de dolari. Însă a investit, pentru reparație și întreținere, 25 de milioane de dolari. Așa se face că, deși nimeni nu locuiește aici, luminile sunt mereu aprinse.
Asta se întâmplă pentru că există mai mult de 12 îngrijitori care fac reparații, tund iarba și mătură străzile. Omul de afaceri vrea să-și recupereze investiția și consideră că orașul poate deveni un centru al industriei gazelor naturale.