Orașul fantomă din Europa despre care vorbim se află în Marea Britanie. La un moment dat o mulțime de oameni locuiau aici. Povestea sa generează însă și astăzi un mare interes.
Un oraș fantomă din Regatul Unit, care a fost locuit în urmă cu 500 de ani, este unul dintre cele mai bine conservate din Marea Britanie și îi nedumerește și astăzi pe istorici. Wharram Percy, din Yorkshire Wolds, este unul dintre cele 3.000 de sate medievale pustii din Marea Britanie. Este totodată și unul dintre cele mai faimoase.
Timp de peste 60 de ani, arheologii și istoricii au introdus tehnici noi în zonă pentru a putea înțelege cum era viața în sat și de ce a fost în cele din urmă abandonat. Menționăm că orașul fantomă din Europa se află pe versantul unei văi îndepărtate dar spectaculoase.
Despre el se spune că a fost locuit continuu timp de șase secole. Acesta ar fi fost lăsat în ruină la scurt timp după anul 1500. Astăzi, vizitatorii pot cerceta și trasa conturul multora dintre casele pierdute sau pot explora rămășițele bisericii și ale iazului morii.
Se crede că numele satului provine de la familia Percy, care a dobândit domnia Wharram, în jurul anului 1086. Mai mult de atât, istoricii au mai aflat și că în realitate conacul de sud al satului, fundația șirului de case țărănești planificate adiacente și îmbunătățirile aduse bisericii reprezintă semnele ascendenței familiei Percy.
Și totuși de ce orașul din Europa a devenit unul fantomă? Motivul exact pentru care toată lumea a plecat de aici nu este complet clar. Istoricii știu că baronul William Hilton a evacuat familii și le-a distrus casele în anii 1500 pentru a face loc pentru mai multe oi.
Prețul lânii era în creștere la acea vreme, iar Hilton a transformat terenurile arabile ale satului în pășuni. În același timp, forțele combinate ale foametei au diminuat și ele probabil populația satului de-a lungul anilor.
Și mai mult de atât, așezarea sa idilică, dar îndepărtată, într-o vale izolată din Yorkshire Wolds, a făcut probabil ca satul să fie greu de vândut celor care căutau un nou loc de locuit. Chiar și așa, pentru cercetători locul rămâne unul interesant, arată Mirror.
Începând cu anii 1950, orașul a făcut obiectul unor cercetări intensive și al mai multor excavații, istoricii încercând să afle unde a plecat toată lumea. Toate cercetările au fost reunite și publicate într-o carte, în 2012. Iar cei care vor să vadă totul cu ochii lor o pot face. În zonă accesul este permis pentru o anumită taxă.