News

Orașul-fantomă din vestul Spaniei. Locuitorilor alungați acum 60 de ani nu li se permite nici astăzi să se reîntoarcă în casele lor

Granadilla este un orășel cochet din regiunea spaniolă Extremadura, însă principala sala particularitate este că nu are niciun locuitor, întrucât aceștia au fost alungați din oraș în timpul dictaturii lui Franco.
14.08.2022 | 13:00
Orasulfantoma din vestul Spaniei Locuitorilor alungati acum 60 de ani nu li se permite nici astazi sa se reintoarca in casele lor
Case din Granadilla/ Sursă foto: YouTube-Raul Rodriguez
ADVERTISEMENT

Guvernul de la Madrid a decis în anii 50 să creeze un lac de acumulare care să acopere orașul Granadilla și regiunea din jurul său, însă clădirile nu au fost niciodată acoperite de ape, scrie BBC.com, preluată de către Digi24.

Orașul ar fi trebuit inundat de apele unui lac de acumulare

Orașul Granadilla a fost înființat în secolul IX de către arabi pentru controlul unei importante rute comerciale din zona care acum este la granița dintre Spania și Portugalia.

ADVERTISEMENT

Așezarea era apărată de un castel care se află și astăzi în picioare, într-o stare destul de bună.

În anii 50, pe când Spania era condusă autoritar de către generalul Francisco Franco, guvernul central a inițiat un program vast de construcție de baraje pentru a stimula o economie care stagna din cauza izolării sale pe plan internațional.

ADVERTISEMENT

Cel mai vast proiect a fost crearea lacului de acumulare Gabriel y Galán, pe râul Alagón. În 1955, autoritățile au decis că Granadilla se află într-o zonă inundabilă și, în consecință, au dispus evacuarea locuitorilor.

granadilla-wiki
Castelul din Granadilla/ Sursă foto: Wikipedia

Circa 1.000 de oameni au fost strămutați cu forța, în intervalul 1959-1969, într-o localitate aflate în apropierea fostei vetre a satului. Apa din lacul artificial a început să crească în 1963, însă orășelul nu a fost acoperit de ape, rămânând pe o peninsulă nou apărută, pe care se afla și singura cale de acces.

ADVERTISEMENT

Locuitorii nu au dreptul să se întoarcă în case

Chiar și în aceste condiții, locuitorilor nu li s-a permis să se reîntoarcă în casele lor, nici măcar după ce Spania a devenit un stat democratic.

A fost o parodie. Ne-au dat afară, susținând că barajul va inunda orașul, ceea ce era imposibil pentru că orașul este mai sus decât barajul. Dar erau vremuri de dictatură și nu aveam drepturi. Dar ceea ce mă frustrează cu adevărat este că în vremuri democratice m-am luptat pentru recuperarea Granadillei cu fosta asociație și niciun guvern nu ne-a ascultat”, a declarat Eugenio Jiménez, președintele Asociației Fiii din Granadilla.

ADVERTISEMENT

Guvernul spaniol a refuzat să revoce revocarea decisă de către Franco, invocând riscul de inundații.

În schimb, Granadilla a devenit obiectiv turistic, fiind permise vizitele de o zi printre clădirile care sunt într-o stare bună, dar acum sunt pustii.

ADVERTISEMENT
Tags: