Orașul fantomă ridicat de sovietici în România nu e așa de cunoscut. Povestea de aici este una cu adevărat spectaculoasă. Ce își amintesc oamenii din zonă și de ce o mare parte dintre ei refuză să-și părăsească locuințele?
România are o mulțime de locuri încărcate de istorie. Puține persoane își mai amintesc însă câte ceva despre ele. Există o mulțime de legende legate de țara noastră, dar și alte informații confirmate fie de istorici, fie de cetățeni.
Orașul fantomă ridicat de sovietici în România se afla la poalele minelor de uraniu din Munţii Banatului. Este vorba despre fosta colonia muncitorească de la Ciudanoviţa. Deși acum locul e aproape pustiu, cei care au mai rămas nu vor să plece de aici.
Asta în contextul în care există numeroase avertismente legate de pericolul radicațiilor. Care este totuși povestea acestui loc? Până la mijlocul anilor ’90, adică momentul în care minele de uraniu din Munţii Banatului s-au închis, colonia muncitorească de la Ciudanoviţa părea a fi un orășel de munte izolat de restul lumii.
Aici locuiau oameni din diferite locuri. Erau mineri aduși din Moldova, Câmpia Români și chiar și din Uniunea Sovietică, iar la câțiva kilometri de colonia muncitorească, se află vetrele satelor Ciudanoviţa şi Jitin.
În trecut, aici locuiau mai multe familii de mineri. Nu a durat mult, iar locul a ajuns să fie de nerecunoscut. Clădirile s-au degradat, iar cele ridicate la începutul anilor ’60, s-au prăbușit. Asta nu i-a convins însă pe oameni să plece.
Chiar dacă nu sunt locuri de muncă, iar de turism nici nu se pune problema, se pare că 400 de oameni au decis să rămână aici. Orașul fantomă ridicat de sovietici în România a tot fost plin de avertismente de-a lungul timpului.
De altfel specialiștii au spus că efectele radiațiilor de uraniu înregistrate în zonă pot reprezenta un pericol. Chiar și așa, unele persoane nu s-au lăsat convinse și au decis să rămână aici. Care e motivul?
Un bărbat care a lucrat 20 de ani în mina de uraniu din Ciudanoviţa şi a locuit timp de două decenii într-unul dintre blocurile de la marginea coloniei, a vorbit despre acest subiect.
Se pare că după ce a ieșit la pensie a decis să nu mai părăsească locul. El spune că oamenii s-au obișnuit cu aerul din zonă, iar odată ce îl schimbă ajung să se îmbolnăvească. Iar un prieten de-al său chiar a pățit asta.
„Poate există radiaţii de la haldele de uraniu care înconjoară satul, însă pe noi nu ne afectează. În schimb, se petrec lucruri ciudate cu cei care pleacă de aici, după mai mulţi ani în care s-au obişnuit cu aerul acestui loc.
Se îmbolnăvesc repede o dată ce îl schimbă. Un coleg de-al meu de la mină, întors în Botoşani, în câteva luni s-a uscat de tot. S-a îmbolnăvit grav şi devenise de nerecunoscut”, a povestit Vasile, conform Adevărul.
Iar în situația sa mai sunt și alte câteva sute de persoane. Orașul fantomă ridicat de sovietici în România rămâne pentru unii ”acasă”, astfel că nimeni nu își poate vedea viața în altă parte.