Orașul mare din Italia care nu mai vrea să aibă foarte mulți turiști. Este vizitat inclusiv de români și are o mare importanță istorică. Ce măsuri vor lua autoritățile?
În fiecare an, indiferent de anotimp, mulți turiști din toată lumea vizitează Italia. Indiferent că este vorba despre orașe precum Roma, Veneția sau Milano, dar și de Coasta Amalfitană, vizitatorii rămân surprinși de obiectivele turistice și de peisajele inedite.
Un oraș foarte vizitat este Florența, care a luat exemplul altor destinații din Spania și Grecia privind combaterea turismului excesiv.
Milioane de turiști vizitează anual Florența. Numărul acestora va ajunge, până la finalul lui 2024, la 15 milioane, notează express.co.uk.
Închirierile pe termen scurt au devenit o mare problemă în acest oraș. În prezent, Florența are cele mai multe anunțuri Airbnb și de închirieri pe termen scurt din Italia.
Din acest motiv, numărul de case pentru localnici s-a redus considerabil, iar autoritățile sunt nevoite să ia măsuri. Florența devine, astfel, primul oraș din Italia care a blocat închirierile pe termen scurt în centrul istoric.
Din 2016, numărul de anunțuri de închiriere s-a dublat, ajungând la până peste 14.000. Primarul Sara Funaro a anunțat un plan pentru îmbunătățirea situației și pentru protecția locuitorilor din oraș de impactul turismului excesiv.
De asemenea, oficialii din Florența au transmis că aceste acțiuni vor intra în vigoare anul viitor și că vor păstra centrul istoric inclus pe lista UNESCO ca “oraș viu și unic” atât pentru locuitori, cât și pentru turiști.
Acest plan va include interdicții în legătură cu casetele de chei, cărucioarele de golf și difuzoarele pentru problemele legate de turism.
Localnicii au declarat că, din cauza casetelor de chei, este permisă închirierea pe termen scurt, ceea ce îi forțează să părăsească orașul.
Recent, a avut loc un protest în care locuitorii au decis să lipească X-uri roșii pe casetele de chei. Pe acestea apărea mesajul “Să salvăm Florența pentru a putea trăi aici”, pentru a-și manifesta furia privind închirierile de către turiști. Aceste închirieri au dus la strămutarea locuitorilor, dar și a întreprinderilor locale.
Potrivit publicației Skift, Jacopo Vicini, consilier pentru dezvoltare economică și turism al orașului, a spus despre închirierile pe termen scurt că au avut un “impact foarte semnificativ asupra costului și disponibilității locuințelor locale”, ceea ce afectează în mod direct comunitatea.
“Atunci când eliminați rezidenții pe termen lung, eliminați clienții pentru micile magazine și întreprinderi din imediata vecinătate”, a mai spus acesta.
Guvernul din Italia lucrează la punere în aplicare a unor legi în toată țara pentru restricționarea operațiunilor de închiriere pe termen scurt. Dintre cele 11.000 de locuințe enumerate în Florența, 70% se află în situri din patrimoniul mondial.