Life

Orașul important din România în care cartierele erau legate prin tren. Dacă nu erau călători, locomotiva și vagoanele staționau

Un oraș de altfel important din România avea un trafic ceva mai deosebit. Mai exact, aici, cartierele erau legate prin tren.
23.03.2025 | 16:00
Orasul important din Romania in care cartierele erau legate prin tren Daca nu erau calatori locomotiva si vagoanele stationau
Baia Mare, orașul unde cartierele erau legate prin tren. Sursă foto: Freepik
ADVERTISEMENT

Știai că în urmă cu ani buni, cartierele dintr-un oraș din România erau legate prin tren? Povestea locului e una fascinantă, însă a fost dată uitării odată cu trecerea timpului. Unde se întâmpla asta?

Baia Mare, orașul unde cartierele erau legate prin tren

Ai mai auzit până acum de cartierul Ferneziu din orașul Baia Mare? În trecut, Ferneziu de Jos și Firiza de Sus erau două localități aproape de orașul Baia Mare, iar aici se ajungea doar cu trenul.

ADVERTISEMENT

Deși se aflau la o distanță de doar câțiva kilometri, care putea fi parcursă lejer cu mașina în doar 15 minute, în anii ’40-’50, cartierele erau legate prin tren. Oamenii nu puteau ajunge acolo decât dacă trenul funcționa.

Și tot în acea perioadă, la Baia Sprie, oraș situat la aproximativ 10 kilometri de Baia Mare, se ajungea tot cu trenul. Menționăm că în prezent infrastructura s-a dezvoltat, astfel că autobuzele circulă des și fac doar 20 de minute dintr-un loc în altul.

ADVERTISEMENT

Cât de des circula trenul în acea perioadă

Cât de mult aveau de așteptat oamenii care erau nevoiți să ajungă în acele zone? Cartierele care erau legate prin tren păreau mult mai departe decât erau în sine. Mai exact, în 1948, circulau trei perechi de trenuri de pasageri în direcția Ferneziu.

Orele de plecare erau fixate, în special pentru navetiștii care lucrau în Baia Mare. Un detaliu important era legat de numărul persoanelor care voiau să călătorească în anumite intervale de timp.

ADVERTISEMENT

Spre exemplu, dacă pentru cursa de ora 4.00 și cea de ora 14.00 existau solicitări suficiente, în momentul în care trenul se întorcea din Baia Sprie, atunci se forma, cu aviz special, garnitura care circula până la Firiza.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, dacă nu existau suficiente solicitări, atunci trenul staționa în stația Baia Mare Fabrică. Aici se forma și noul tren ce ar fi trebuit să vină din Firiza. Singurul tren direct era cel de seară, care circula zilnic.

Când a apărut primul tren în România

Pe lângă cartierele legate de tren, istoria infrastructurii feroviare din România este cu mult mai complexă. Se pare că primul tren, dar și prima cursă feroviară de la noi din țară sunt mai vechi decât am fi crezut.

Tocmai din anul 1860, au existat discuții legate de posibilitatea construirii căilor ferate. De abia în luna septembrie 1865 Alexandru Ioan Cuza a decis ca gigantul Barkley-Stanisforth să se ocupe de construcția liniei ferate București-Filaret-Giurgiu.

Aceasta urma să fie calea cea mai scurtă care lega capitala țării cu Dunărea și astfel cu restul lumii. Lungimea liniei avea 70 km, iar la finele lunii octombrie 1869, regele Carol I al României a făcut inaugurarea acestei linii de cale ferată.

Primul tren era atât de interesant încât a fost considerat a opta minune a lumii. Acesta era tras de locomotiva „Mihai Bravul” și condus de către constructorul liniei, John Trevor Barkley. Iar momentul a rămas în istorie.