În cel mai important oraș din România au fost înregistrate cote record de poluare, la finalul acestei săptămâni, spun specialiștii în domeniul protectiei mediului. Semnal de alarmă privind aerul extrem de toxic pe care cetățenii sunt nevoiți să îl respire.
Se întâmplă în București, Capitala țării, aici unde a fost constatată poluare masivă. Indicele publicat de site-ul AerLive a ajuns la 100. Însă, problema poluării a fost raportată de ani de zile, potrivit reprezentanților Gărzii de Mediu.
Situația a apărut din cauza traficului, dar și a arderii deșeurilor în zonele de lângă București. Totodată, poluarea apare și din cauza modului în care unele locuințe sunt încălzite, atât în zonele periferice, cât și în alte localități.
„Din păcate, în jurul Bucureștiului se ard deșeuri precum mase plastice și cabluri. Am observat, inițial în sud în jurul orei 7. Apoi, aproximativ între orele 8 și 8:30, și în partea de nord, prezența unei cețe dense, rezultat al acestor arderi.
În zonele periferice ale Bucureștiului, precum și în alte orașe, există persoane care se încălzesc cu sobe alimentate nu doar cu lemn sau gaze. Ci și cu materiale improvizate. Inclusiv mase plastice și resturi de mobilă. Această practică contribuie la formarea unei ‘centuri de poluare’ în jurul capitalei”, a transmis Octavian Berceanu, specialist în domeniu, potrivit B1TV.
Experții atrag atenția cetățenilor că acest obicei este dăunător pentru sănătatea lor și a celor din jur. Ei spun că reprezentanții de la Garda de Mediu trebuie să colaboreze cu autoritățile pentru a fi aplicate rapid măsuri.
„Până la aceste schimbări, ne confruntăm cu riscul de a respira un aer extrem de toxic, un adevărat ucigaș nevăzut”, a mai spus Octavian Berceanu, conform sursei citate.
Pe de altă parte, comisarul șef la Garda Națională de Mediu, Andrei Corlan, a declarat, la Digi 24, că Primăria Capitalei este responsabilă pentru poluarea care a atins cote maxime, deoarece nu a elaborat un plan de măsuri pentru a combate problema.
Andrei Corlan spune că au fost trimise 14 notificări la Primăria Capitalei cu privire la încărcarea concentrației aerului. Însă, reprezentanții instituției au obiectat măsurile impuse de Garda de Mediu. În acest context, PMB riscă să primească amenzi în valoare de 100.000 de lei.