Nu mai este niciun secret faptul că șoferilor li se recomandă constant să circule cu atenție și prudență pentru a evita evenimentele nefericite. Majoritatea accidentelor sunt provocate de viteza la volan, așa că autoritățile unui oraș au luat măsuri drastice. Aici, limita de viteză a scăzut la 30 de km/h.
Siguranța la volan este primordială, mai ales în contextul în care majoritatea accidentelor sunt cauzate de viteza mare. Tocmai pentru a stopa acest fenomen care curmă mii de vieți, un oraș din Europa a trecut la măsuri drastice.
Bologna este primul oraș din Italia care a impus reguli noi participanților la trafic. De la jumătatea lunii ianuarie, toți șoferii trebuie să se deplaseze în oraș cu o viteză maximă de 30 de km/h.
Așa cum era de așteptat, vestea nu a picat deloc bine posesorilor de permis de conducere. Cei mai deranjați de noua măsură sunt taximetriștii. Tot ei au fost și primii care au comunicat noua veste tuturor.
Într-un oraș atât de aglomerat și aflat mereu în mișcare, precum Bologna, o astfel de măsură i-a afectat pe taximetriști. Aceștia nu s-au ferit să se plângă de efectele acestei măsuri cu fiecare ocazie pe care au avut-o.
Autoritățile au limitat viteza maximă la 30 km/h pentru a reduce numărul accidentelor și pentru a asigura o calitate mai bună a vieții. Însă, pe străzi, frustrările nu au întârziat să apară.
De aproape o lună de când a intrat în vigoare această măsură, taximetriștii spun că timpul lor de deplasare dintr-un punct în altul a crescut considerabil. Asta înseamnă că au și mai puține curse pe zi, ceea ce se traduce în mai puțini bani.
De foarte multe ori, taximetriștii s-au trezit blocați în trafic din cauza noii limite de viteză. Deși sunt nemulțumiți, nimeni nu poate face nimic, așa că tot ce le rămâne este să se conformeze cu noile reguli.
Paradoxal, în Bologna se află producătorii unora dintre cele mai rapide mașini din lume. Menționăm aici Pagani, Lamborghini și Ferrari. Însă, asta nu le-a împiedicat pe autorități să ia măsuri pentru siguranța cetățenilor, mai ales a copiilor și a vârstnicilor care sunt o prioritate în Italia.
Ceea ce îi sperie pe italieni este un alt aspect. Și anume, faptul că din ce în ce mai multe astfel de reguli se vor aplica în viitor. Momentan, Bologna este primul oraș din Italia care a trecut la astfel de schimbări, dar nu este singurul din lume.
Înainte de Bologna, alte orașe mari precum Amsterdam, Bruxelles sau Lyon au adoptat astfel de măsuri pentru a spori siguranța pe străzile orașelor. În acest fel, cu toții speră că zonele urbane vor deveni mai ”sănătoase”, iar calitatea stilului de viață se va îmbunătăți.