Life

Orașul în care oamenii fără adăpost primesc 1.000 de dolari pe lună. Unii dintre ei și-au găsit joburi stabile

Orașul unde oamenii fără adăpost primesc 1.000 de dolari pe lună. Unii și-au găsit locuințe, dar și locuri de muncă stabile.
23.06.2024 | 13:16
Orasul in care oamenii fara adapost primesc 1000 de dolari pe luna Unii dintre ei siau gasit joburi stabile
Orașul unde oamenii fără adăpost primesc 1.000 de dolari pe lună. Sursa foto: Pixabay, Freepik/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Orașul unde oamenii fără adăpost primesc 1.000 de dolari pe lună pentru a se pune pe picioare. Unii dintre aceștia au reușit să-și găsească joburi sau locuințe.

Orașul unde oamenii fără adăpost primesc 1.000 de dolari pe lună. Cum i-a ajutat acest program

În orașul Denver, Colorado, peste 800 de oameni fără adăpost au primit 1.000 de dolari pe lună, timp de un an. Aproximativ jumătate dintre aceștia au reușit să-și găsească o locuință.

ADVERTISEMENT

O parte dintre participanții la program au, în prezent, locuri de muncă stabile. Jarun Laws obișnuia să locuiască în mașina lui, în parcarea unui restaurant situat în centrul orașului Denver.

Acesta a lucrat acolo ca bucătar până în anul 2020, iar salariul pe care îl primea lunar era de 400 de dolari pe lună. După ce a achitat facturile, dar și pensia alimentară a copiilor, bărbatul a realizat că banii nu sunt suficienți pentru a-și putea plăti chiria.

ADVERTISEMENT

Bărbatul în vârstă de 51 de ani a rămas fără casă și nu și-a permis să caute alta, astfel că a început să stea ocazional la un hotel cu preț redus. Acolo putea să petreacă timp alături de copiii săi.

Jarun a făcut tot posibilul să-și permită mâncare, haine și medicamente. Acesta stătea pe drumuri de aproximativ 10 de ani, lucru care s-a schimbat odată cu înscrierea în “Proiectul pentru venitul de bază din Denver”.

ADVERTISEMENT

Cu ajutorul acestui program, Jarun a putut să-și permită, din nou, un apartament cu chirie, dar și să stea mai mult cu copiii săi. Totodată, bărbatul și-a găsit un loc de muncă stabil, unde primea un salariu mai mare.

“M-am pus la îndoială: dacă voi fi un tată bun pentru copiii mei pentru că sufeream. Când am fost acceptat, mi-a schimbat viața”, a spus acesta, potrivit Business Insider, citat de observatornwews.ro.

ADVERTISEMENT

Cum funcționează, de fapt, programul

Programul a început să facă primele plăți în toamna anului 2022. Peste 800 de locuitori din Colorado, fără adăpost, dar și oameni care trăiau în mașini sau adăposturi, au fost ajutați de acest proiect.

Aceștia primeau banii direct, fără alte condiții. Banii puteau fi cheltuiți pe tot ceea ce aveau nevoie. Potrivit raportului publicat un an mai târziu, 45% dintre participanți și-au găsit o casă sau un apartament, după ce au primit, timp de 10 luni, venitul de bază.

Acest program a durat un an și a fost extins pentru încă șase luni, în ianuarie. Participanții la proiect au fost împărțiți, în mod aleatoriu, în trei grupe.

Un grup a primit 1.000 de dolari pe lună, timp de un an. Un alt grup a primit, la început, 6.500 de dolari, apoi 500 de dolari pe lună. Cel de-al treilea grup, adică cel de control, a primit doar 50 de dolari pe lună.

Cu ajutorul banilor primiți, participanții au putut plăti pentru igienă, transport, alimente și haine. Banii i-au ajutat să achite chiria serviciile medicale, precum și alte datorii.

Cei care au primit 1.000 de dolari pe lună sau mai mult de la început au avut șanse mai mari să-și găsească un loc de muncă stabil decât înainte de a beneficia de venitul de bază.

Cu toate acestea, mai multe familii le-au spus cercetătorilor că, odată ce nu vor mai primi acești bani, se tem că nu-și vor mai putea achita facturile. Unii se tem că ar putea ajunge, din nou, pe străzi. După ce nu a mai primit bani în cadrul proiectului, Laws a fost nevoit să se întoarcă în  mașina sa.

ADVERTISEMENT
Atenție, imagini horror » Glezna lui Messi, distrusă în finala Copa America: Leo...
Atenție, imagini horror » Glezna lui Messi, distrusă în finala Copa America: Leo a izbucnit în lacrimi pe bancă
Cum să folosești corect aerul condiționat de la mașină. Sfaturi pentru economia de...
Cum să folosești corect aerul condiționat de la mașină. Sfaturi pentru economia de combustibil: „nu mori, va fi rece mașina” VIDEO
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
"Am văzut genunchii îngrămădiţi acolo". Cadavrul unui bărbat, găsit într-o valiză abandonată de câteva zile pe marginea drumului, în Vaslui
Cu ce se ocupă, de fapt, socrii lui Ianis Hagi. Cine sunt părinții...
Cu ce se ocupă, de fapt, socrii lui Ianis Hagi. Cine sunt părinții Elenei Tănase
RĂSTURNARE de SITUAȚIE în ASASINATUL lui TRUMP! S-a aflat ACUM!
RĂSTURNARE de SITUAȚIE în ASASINATUL lui TRUMP! S-a aflat ACUM!
Gigi Becali a făcut show la nunta lui Ianis Hagi. A aruncat cu...
Gigi Becali a făcut show la nunta lui Ianis Hagi. A aruncat cu zeci de mii de euro în lăutari. Imagini fabuloase cu patronul FCSB
Cât mai ține canicula. S-a emis prognoza pe o lună, iar veștile nu...
Cât mai ține canicula. S-a emis prognoza pe o lună, iar veștile nu sunt deloc bune
Gigi Becali, forțat de soție să meargă la nuntă la nașul Ianis Hagi....
Gigi Becali, forțat de soție să meargă la nuntă la nașul Ianis Hagi. A venit cu Rolls Royce-ul condus chiar de el și a făcut SPECTACOL
Motivele pentru care urșii și-au schimbat radical comportamentul, preferând orașele în locul pădurilor....
Motivele pentru care urșii și-au schimbat radical comportamentul, preferând orașele în locul pădurilor. STUDIU
Desertul biblic absolut delicios, consumat la Cina cea de Taină. Este ușor de...
Desertul biblic absolut delicios, consumat la Cina cea de Taină. Este ușor de preparat și conține doar ingrediente menționate în Cartea Sfântă