Orașul unde oamenii au un stil de viață diferit. Aceștia trăiesc sub pământ din cauza temperaturilor dogoritoare de la suprafață. Peisajul este unic și pare rupt dintr-o altă lume.
Într-un oraș din Australia, totul este subteran. Așezarea neobișnuită a atras atenția multor curioși, mai ales că peisajul este complet arid. Cât vezi cu ochii este o întindere de praf roz, iar pe alocuri se mai zărește câte un arbust stingher.
Pe drumul lung spre centrul Australiei, la 848 km nord de câmpiile Adelaide se află orașul Coober Pedy. Numele așezării provine dintr-un termen indigen australian, care se traduce ”omul alb în gaură”.
Aceasta este o așezare minieră de opale și are o populație de aproximativ 2.500 de locuitori. Multe dintre colinele de aici sunt, de fapt, pământul excavat în urma deceniilor de minerit. Aceste coline ascund și o altă caracteristică uimitoare a orașului și anume, locuințele subterane.
În această parte a lumii, 60% din populație trăiește în case săpate în roca de gresie. În unele cartiere, singurele indicii care atestă prezența umană sunt gurile de aerisire care ies din sol.
Iarna, acest stil de viață trogloditic poate părea doar o excentricitate. Însă, într-o zi toridă de vară, orașul își dezvăluie adevărata logică. Temperaturile ajung frecvent la 52°C și sunt atât de ridicate, încât păsările cad din cer. Ba mai mult, inclusiv electronicele trebuie ținute în frigidere pentru a funcționa.
La prima vedere, Coober Pedy pare un oraș deșertic, ca oricare altul. Are străzi acoperite de praf, restaurante, baruri, supermarketuri și stații de benzină, însă, adevărata viață se desfășoară sub pământ.
Locuințele subterane se numesc ”dugouts”. La ele se poate ajunge prin clădiri aparent obișnuite, dar care ascund coridoare și încăperi săpate în stâncă. Unele sunt mai evidente, iar aici turiștii își pot instala corturile în nișe săpate la câțiva metri sub pământ.
Pentru siguranță, construcțiile subterane trebuie să fie săpate la cel puțin 4 metri adâncime, pentru a preveni prăbușirile. Acest strat de piatră asigură o temperatură constantă de 23°C, indiferent de anotimp. Spre deosebire de locuitorii de la suprafață, care se confruntă cu veri toride și nopți de iarnă extrem de reci, cei care trăiesc sub pământ au temperatura perfectă tot anul.