Life

Orașul în care “plouă” cu pești vii. Sute de exemplare ajung pe străzi. Care sunt explicațiile acestui fenomen misterios

Orașul în care “plouă” cu peștii vii și sute de exemplare ajung pe străzi. Care sunt, de fapt, explicațiile acestui fenomen neobișnuit?
23.06.2024 | 18:00
Orasul in care ploua cu pesti vii Sute de exemplare ajung pe strazi Care sunt explicatiile acestui fenomen misterios
Orașul din lume în care “plouă” cu pești vii. Sursa foto: Facebook Asianet Newsable/Colaj fanatik
ADVERTISEMENT

Orașul în care “plouă” cu pești vii, iar sute de exemplare ajung pe străzi. Oamenii de știință au explicat de ce au loc astfel de fenomene neobișnuite. Care este, de fapt, cauza acestora?

Orașul în care “plouă” cu pești vii. Sute de exemplare ajung pe străzi

Deși pare un scenariu desprins din filmele SF sau chiar de groază, există un oraș în care, în loc de stropi normali de apă, a plouat cu pești. Cum a fost posibil un astfel de fenomen?

ADVERTISEMENT

Locuitorii din Yasuj, un oraș din vestul Iranului, au văzut astfel de scene în realitate. Fenomenul s-a petrecut pe 3 mai 2024. Fenomene asemănătoare s-au înregistrat și în trecut.

Totuși, cu mulți ani în urmă, astfel de precipitații s-ar putea să nu fi fost cercetate suficient. În trecut, fenomenele de acest fel erau atribuite darurilor sau pedepselor zeilor.

ADVERTISEMENT

În ziua de astăzi, însă, oamenii de știință au posibilitatea de a găsi o explicație logică pentru un asemenea fenomen, care a fost înregistrat și în Yoro, Honduras, sau în Alicante, Spania.

Potrivit meteorologului Mar Gómez, sunt anumite situații în care se formează trombe marine, adică fenomene asemănătoare cu tornadele, dar produse în apă, conform National Geographic. Aceste trombe aspiră animalele mici, precum peștii sau broaștele.

ADVERTISEMENT

Animalele ajung să fie prinse în vârtej și, în momentul în care furtuna nu mai este forte puternică, sunt expulzate împreună cu ploile abundente.

Cu toate acestea, orașul Yasuj se află la aproape 250 de kilometri de coasta Golfului Persic, de unde a pornit tromba de apă. Cum este, totuși, posibil ca tornada să parcurgă o distanță atât de mare?

ADVERTISEMENT

Explicația acestui fenomen misterios

John Knox, cercetător în domeniul atmosferei la Universitatea din Georgia, a spus, pentru pentru revista Smithsonian Institution, că acest lucru depinde de trei factori principali. Este vorba despre “forma, greutatea și vântul”.

Specialistul a demonstrat, în studiile sale, că elementele cele mai ușoare pot fi transportate pe distanțe mari. Acest lucru s-a întâmplat cu anumite fotografii imprimate, care au ajuns să călătorească aproximativ 320 de kilometri la bordul unei furtuni.

Un pește de aproximativ 30 de centimetri, asemănător cu dimensiunea speciei care a căzut în Iran luna trecută, are o greutate de 380 – 400 de grame. Ținând cont de aceste detalii, nu este ceva surprinzător faptul că ploaia a ajuns atât de departe.

În 2007, o ploaie de broaște, care aveau aproximativ 2 centimetri, i-a luat prin surprindere pe locuitorii din El Rebolledo. Logica specialistului se aplică și în acest caz, petrecut în 2007,

În Yoro, Honduras, ploile cu pești nu reprezintă ceva atât de neobișnuit. Acestea se produc în fiecare an, între lunile mai și iunie, atunci când e sezonul ploios. Locuitorii din acest oraș au chiar un eveniment intitulat Festival al Ploilor de Pești.

Ploaia de acolo este, însă, diferită deoarece nu pare că peștii au căzut din cer, deși inundă străzile din oraș după furtuni. Animalele ar putea proveni din râuri sau din caverne subterane și pot apărea pe sol din cauza revărsărilor provocate de ploile abundente, după cum a precizat Mar Gómez.

Așa se poate explica de ce peștii nu rămân pe acoperișurile caselor sau pe mașinile parcate. Acest lucru s-a întâmplat, însă, în orașul din Iran.

ADVERTISEMENT
„Cutremur” la Universitatea Craiova » Mitriță i-a înjurat pe secunzii lui Gâlcă, iar...
„Cutremur” la Universitatea Craiova » Mitriță i-a înjurat pe secunzii lui Gâlcă, iar antrenorul principal a ripostat!
Cât mai rămâne Domul de foc deasupra Europei. Căldura infernală bate record după...
Cât mai rămâne Domul de foc deasupra Europei. Căldura infernală bate record după record
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
Românii din diaspora au trimis 6,5 miliarde de euro în ţară în 2023....
Românii din diaspora au trimis 6,5 miliarde de euro în ţară în 2023. Din ce stat vin cei mai mulţi bani
Ce a ținut neapărat să îi transmită Irina Columbeanu tatălui ei, Irinel Columbeanu,...
Ce a ținut neapărat să îi transmită Irina Columbeanu tatălui ei, Irinel Columbeanu, după ce a venit în România să îl vadă!
Vestea la care nimeni nu se aștepta! Sportivul a anunțat că are o...
Vestea la care nimeni nu se aștepta! Sportivul a anunțat că are o relație cu un bărbat! 'Cel mai frumos lucru în viață e să ai alături partenerul potrivit'
RĂSTURNARE de SITUAȚIE în ASASINATUL lui TRUMP! S-a aflat ACUM!
RĂSTURNARE de SITUAȚIE în ASASINATUL lui TRUMP! S-a aflat ACUM!
EXCLUSIV Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Detalii neștiute despre...
EXCLUSIV Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Detalii neștiute despre petrecerea anului
Loredana se retrage. Toată lumea a rămas mască
Loredana se retrage. Toată lumea a rămas mască
Romina Gingașu a pus ochii pe Piero Ferrari de la început și nu...
Romina Gingașu a pus ochii pe Piero Ferrari de la început și nu s-a lăsat până nu a luat-o de soție. Diferența de 45 de ani nu a contat. ''Îl invitam peste tot, dar mă refuza''
Răsturnare de situație. Gabriel Resources a obținut suspendarea executării hotărârii prin care România...
Răsturnare de situație. Gabriel Resources a obținut suspendarea executării hotărârii prin care România a câștigat procesul de arbitraj pentru Roșia Montană
Cum se folosește, de fapt, corect ventilatorul. Trucul care îți răcorește casa imediat,...
Cum se folosește, de fapt, corect ventilatorul. Trucul care îți răcorește casa imediat, necunoscut de români