Orașul unde este întuneric zi și noapte există într-adevăr, iar peste 100.000 de oameni trăiesc aici. Dincolo de faptul că lumina lipsește cu desăvârșire, locul este și unul dintre cele mai friguroase de pe pământ.
Este vorba despre Norilsk din Rusia. Acesta se află în permafrostul arctic și de altfel a fost catalogat ca fiind și ”cel mai deprimant oraș de pe Pământ”. Așezarea este construită peste un fost lagăr de prizonieri sovietici.
Iar dincolo de faptul că aici este întuneric complet zi și noapte, o bună perioadă din an, speranța la viață este și cu 10 ani sub media națională. De altfel temperaturile medii de aici în luna ianuarie sunt de -30C.
În orașul Norilsk trăiesc peste 170.000 de oameni. Chiar și așa, aceștia sunt în mare parte izolați. Asta în contextul în care cel mai apropiat oraș-port este Dudinka și se află la 40 de mile. Pe de altă parte, acesta este înghețat iarna.
Astfel, singura rută de acces pe tot parcursul anului este un zbor de cinci ore de la Moscova, care se află la 1.800 de mile distanță. Chiar și așa, se pare că nu oricine poate să ajungă aici.
Mai exact, străinii care vor să viziteze orașul Norilsk au nevoie de o autorizație specială. Acesta este eliberată doar de serviciile de securitate rusești. Chiar și așa, cine ajunge în acest loc nu va avea parte de o experiență prea plăcută.
În mare parte din an, împrejurimile, dar și orașul sunt acoperite de zăpadă. Vara soarele nu apune timp de 65 de zile. De cealaltă parte, în perioada iernii se pot înregistra temperaturi record de până la -53,1C. Și după cum spuneam anterior, în acest oraș e întuneric complet zi și noapte timp de 45 de zile pe an.
Și totuși care e povestea orașului? La începutul secolului al XX-lea, un geolog a descoperit zăcăminte bogate nichel, cupru și cobalt la poalele Munților Putorana. Ulterior, începând cu anul 1936 URSS a început construcția unui complex de extracție.
A durat 20 de ani pentru ca acesta să devină realitate, iar în jur de 500.000 de muncitori dintr-un Gulag din apropiere au fost implicați. Din păcate însă, având în vedere condițiile îngrozitoare de muncă, 18.000 dintre prizonieri au murit. Acela a fost momentul în care s-a declanșat o adevărată revoltă.
Timpul a trecut, iar în prezent, toți cei care mai trăiesc în oraș lucrează în continuare la fabrica din apropiere. Chiar și așa, locul este unul dintre cele mai izolate din lume. Cei care vor să ajungă în alte orașe din Rusia nu o pot face decât cu avionul, astfel că de multe ori renunță la o astfel de decizie.