News

Orașul mare din România cuprins de un miros insuportabil. Locuitorii mai multor cartiere au făcut sesizări

Inspecții urgente după un miros neplăcut într-un mare oraș din România. Oamenii au depus nenumărate plângeri către autorități
28.05.2024 | 20:38
Orasul mare din Romania cuprins de un miros insuportabil Locuitorii mai multor cartiere au facut sesizari
Orașul din România în care nu se poate trăi din cauza mirosului. Locuitorii au sesizat Garda de Mediu. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Garda de Mediu Prahova a inițiat inspecții la cele trei rafinării din Ploiești după ce luni s-a răspândit un miros puternic și persistent în mai multe cartiere.

Mirosul puternic a declanșat verificări la rafinăriile din Ploiești

Locuitorii orașului se confruntă de ani de zile cu această problemă, depunând sute de plângeri privind mirosul de gaze sau sulf. Cu toate acestea, autoritățile au declarat adesea că este vorba de “disconfort olfactiv” și doar ocazional de poluare, pentru care rafinăriile au fost amendate, relatează News.ro.

ADVERTISEMENT

În noaptea de duminică spre luni, dar mai ales luni dimineață, un miros neplăcut și sufocant s-a răspândit în mai multe zone din Ploiești, determinând Garda de Mediu Prahova să demareze controale la rafinăriile locale.

„Ca urmare a disconfortului olfactiv resimţit de locuitorii municipiului Ploieşti în ultimele zile, precum şi a sesizărilor primite, Garda de Mediu Prahova a demarat acţiuni de inspecţie şi control la cele trei rafinării funcţionale din localitate. Vom reveni cu informaţii noi şi cu concluziile noastre după finalizarea acţiunilor de control”, anunţă, marţi după-amiază, Garda de Mediu Prahova.

ADVERTISEMENT

Petrotel Lukoil, Rompetrol Vega și Petrobrazi (operată de OMV Petrom) sunt obiectul acestor verificări. Ani la rând, autoritățile au informat că plângerile privind mirosul se referă la “disconfort olfactiv”.

Monitorizare extinsă a calității aerului în Ploiești

În februarie acest an, Prefectura Prahova a lansat o campanie de monitorizare a calității aerului, la inițiativa prefectului de atunci, Virgiliu Nanu, acum candidat la președinția Consiliului Județean.

ADVERTISEMENT

Campania „ a avut ca scop informarea cât mai exactă a publicului cu privire la evoluţia indicatorilor particule în suspensie şi a indicatorilor de miros – hidrogen sulfurat/amoniac”, a spus Prefectura Prahova.

Rezultatele au arătat că nivelurile acestor compuși nu au depășit limitele legale, iar valorile pentru dioxid de sulf, dioxid de azot și monoxid de carbon s-au situat sub limitele impuse de legislația în vigoare, deși s-au observat creșteri punctuale ale dioxidului de azot în orele de vârf ale traficului auto.

ADVERTISEMENT

Aceste fluctuații, care coincid cu orele de vârf ale circulației auto, pot fi atribuite amplasării punctului de monitorizare, având în vedere că distanța dintre locația laboratorului mobil și artera principală a Municipiului Ploiești – Bulevardul Republicii era de aproximativ 55 de metri. Totuși, nivelul limită de 200μg/mc nu a fost depășit în timpul măsurătorilor, conform concluziilor campaniei desfășurate de autorități în Ploiești.

ADVERTISEMENT