News

Orașul mare din România unde ar putea fi interzise centralele de apartament. Locuitorii, revoltați

15.03.2021 | 10:16
Orasul mare din Romania unde ar putea fi interzise centralele de apartament Locuitorii revoltati
ADVERTISEMENT

Un mare oraș din Transilvania ar putea interzice centralele de apartament, în contextul în care problema legată de poluare este tot mai frecvent pusă pe seama acestor mijloace de încălzire.

Recent, primarul din Cluj-Napoca, Emil Boc, și-a anunțat public intenția de interzicere a centralelor termice pe apartament la imobilele din oraș, din cauza poluării produse.

ADVERTISEMENT

Propunerea sa a declanșat rapid valuri de revoltă în rândul locuitorilor orașului de pe Someș, cei care nu sunt de acord cu o astfel de măsură.

Un mare oraș din România ar putea interzice centralele de apartament. Cetățenii contestă ideea

Săptămâna trecută, ministrul Mediului a anunțat că se află în căutare de soluții pentru atenuarea poluării care pare scăpată de sub control în București. Tanczos Barna a venit cu o propunere fermă pentru edilul celui mai mare oraș din țară.

ADVERTISEMENT

Oficialul Guvernului a dezvăluit că dorește să nu mai fie emisă nicio autorizație de construire fără centrală comună, cel puțin la nivel de bloc.

Ulterior, primarul din Cluj-Napoca, Emil Boc, a mers pe aceeași ideea și a recunoscut că ar vrea să interzică centralele de apartament, o măsură încercată să fie introdusă la nivel național în urmă cu mai mulți ani.

ADVERTISEMENT

”Am propus să nu mai fie aprobate centrale termice de apartament și să facem și o Hotărâre de Consiliu local, dar până atunci noi impunem la toate construcțiile de blocuri realizate acum, adică mai mult de 6 apartamente, cerem să se facă centrale de bloc. Vrem să venim în sprijinul direcției verzi.

Acest lucru îl cerem la fiecare proiect. Toate susținerile europene vin pentru acest tip de energie verde, nepoluantă”, a declarat, vineri, primarul Emil Boc, conform Cluj24..

ADVERTISEMENT

Boc consideră că este foarte corectă această abordare. Dacă măsura se va aplica, blocurile noi vor fi conectate fie la sistemul public de termoficare, fie la o centrală comună.

Numai ideea anunțată de edilul din Cluj-Napoca a stârnit valuri de reacții adverse în online. Locuitorii din oraș consideră măsura ca fiind un ”comunistă” și chiar amenință cu judecata dacă ea se va impune oficial.

Propunerea ministrului Mediului

La mijlocul săptămânii trecute, ministrul Mediului, Tanczos Barna, a spus că Executivul a propus Primăriei Capitalei să nu mai emită nicio autorizație de construire fără centrală comună, cel puțin la nivel de bloc, pentru că o centrală pentru fiecare apartament aduce poluarea la nivelul solului.

”Cu cât aceste centrale sunt mai jos, cu atât este mai rău. Cu cât aceste centrale au un coș la 40 – 50 metri, cu atât e mai bine. De aceea e preferat un sistem centralizat de încălzire și apă caldă.

Așteptăm, aceste PUZ-uri și modificări sunt clare. Sper să ajungem la un moment dat la o decizie fermă în care să nu mai emită autorizație de construire pentru blocuri noi fără centrala comună. Și încălzirea centralizată CET ar trebui să permită acest lucru, dar e mai complicat”, a spus ministrul Mediului, conform Digi24.

ADVERTISEMENT
Tags:
Titularul de azi al României a aflat că a fost vândut, imediat după...
Titularul de azi al României a aflat că a fost vândut, imediat după victoria istorică » „Cred că au și virat banii în cont”
Rusia, după victoria tricolorilor cu Ucraina: România nu a fost niciodată considerată nici...
Rusia, după victoria tricolorilor cu Ucraina: România nu a fost niciodată considerată nici măcar o echipă puternică
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus...
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus un fotbalist care a câștigat bani mulți de la Benfica, PSG sau FC Porto
Tinerii care au învins primari aflaţi în funcţie de zeci de ani. La...
Tinerii care au învins primari aflaţi în funcţie de zeci de ani. La 26 de ani, Andrei Obreja a studiat în Anglia şi va conduce o comună din Timiş
Românul ăsta mare şi prost Ce a putut spune acum despre Ilie Năstase...
Românul ăsta mare şi prost Ce a putut spune acum despre Ilie Năstase multimilionarul celebru care l-a jignit incalificabil!
Bianca Drăgușanu, apariție de senzație în costum de baie. Wow, în ce ipostază...
Bianca Drăgușanu, apariție de senzație în costum de baie. Wow, în ce ipostază sexy s-a pozat! FOTO
E OBLIGATORIU pentru TOȚI românii de la 1 IANUARIE 2025. ANUNȚUL ministrului Marcel...
E OBLIGATORIU pentru TOȚI românii de la 1 IANUARIE 2025. ANUNȚUL ministrului Marcel Boloș
S-a dat ALERTA! Cântăreț român, în stare CRITICĂ! A căzut de la 10...
S-a dat ALERTA! Cântăreț român, în stare CRITICĂ! A căzut de la 10 metri înălțime
Toți românii care plătesc facturi au o nouă obligație. S-au făcut mari modificări
Toți românii care plătesc facturi au o nouă obligație. S-au făcut mari modificări
Imagini INCENDIARE! Laura Cosoi și Jorge, surprinși în timp ce se sărutau în...
Imagini INCENDIARE! Laura Cosoi și Jorge, surprinși în timp ce se sărutau în fața tuturor - FOTO
Un oligarh ucrainean răscumpărat de Putin și adus la Moscova cere Rusiei să...
Un oligarh ucrainean răscumpărat de Putin și adus la Moscova cere Rusiei să cucerească Odesa: „Zelenski și păpușarii occidentali vor război”
Surpriză de proporții pentru Irinel Columbeanu! A venit Ramona de la Dubai în...
Surpriză de proporții pentru Irinel Columbeanu! A venit Ramona de la Dubai în locul lui Moni! Cum au reacționat Iri și Irinuca? FOTO