Grație absorbției eficiente a fondurilor europene puse la dispoziție, Dej este orașul din România care se dezvoltă puternic în ultimii ani. Municipiul se aseamănă în prezent cu așezările moderne din Occident.
Este cunoscut faptul că fondurile europene reprezintă o resursă extrem de importantă în dezvoltarea orașelor mici și mijlocii din România și din alte țări ale blocului comunitar.
Banii sunt puși la dispoziție de Uniunea Europeană pentru a sprijini diverse domenii ale economiei. Sumele primite de administrațiile locale au un impact semnificativ în stimularea creșterii economice, inovării și creării de locuri de muncă.
Un oraș din România care a pus accentul pe absorbția acestor fonduri este Dejul. Numai în ultimii ani, municipiul a semnat 2 contracte în valoare de 8,8 milioane de euro în cadrul Programului Regional Nord-Vest 2021-2027.
În urma acestor investiții, orașul din județul Cluj va avea un centru social-recreativ, întins pe aproape 3.000 de metri pătrați, care va oferi servicii de diagnoză preventivă, terapii multiple precum fizioterapie, termoterapie sau hidroterapie sau terapie prin masaj. De asemenea, contractele se referă și la îmbunătățirea spațiilor publice urbane.
Per total, în ultimul deceniu, numai Primăria orașului a reușit să atragă peste 180 milioane de euro. E destul să privim imaginile postate pe pagina de Facebook a orașului pentru a vedea impactul. Rezultatul investițiilor se vede la fiecare pas.
O sumă importantă, de 7 milioane de euro, bani europeni, a fost investită în schimbarea la față a zonei centrale. Cei care preferă plimbările pe jos sunt extrem de încântați. Astfel, zona pietonală a fost mărită de la 3.000 la 7.500 mp, pavajul a fost schimbat, au fost plantați 30 de arbori iar elementele istorice au fost valorificate.
Din cele 180 de milioane de euro atrase de la Bruxelles, 25 au ajuns în învățământ. Unitățile școlare din oraș se pot compara cu cele din Vestul Europei. Nu au fost doar modernizări, ci au fost construite grădinițe și creșe noi.
”Este o creșă construită de la zero. Toate dotările din creşă sunt noi. Avem 95 de locuri, 4 grupe, cantină proprie, sală de mese dotată cu mobilierul necesar pentru a putea găti copiilor mese sănătoase”, a declarat Irodina Ionescu, director grădiniță, pentru Observator News.
Pe străzile din oraș circulă acum multe autobuze electrice. În plus, pentru a încuraja transportul verde, mai ales pe distanțe mici, tot cu bani europeni, a fost înființat un sistem de bikesharing.
Autoritățile au investit și în zona de turism. Astfel, o veche pădure urbană a fost transformată într-un parc imens. Acesta este locul preferat al localnicilor pentru a petrece timp în aer liber.
Se găsesc aici piste de biciclete şi de alergare, cu spaţii de grătar, locuri de joacă şi zone de plimbat câinii. Încă din urmă cu un deceniu și jumătate, primii bani europeni investiți au transformat un simplu lac sărat în cea mai atractivă stațiune balneară din zonă, Parcul Balnear Toroc. Mulți turiști din aici din toată țara.