News

Orașul mic din România în care se produc blindate. Aici e singura fabrică de acest gen din țara noastră

Orașul mic din țară în care se fabrică de mulți ani blindate. Este unicul loc din România de acest tip. Unde se află, mai exact?
04.05.2024 | 19:00
Orasul mic din Romania in care se produc blindate Aici e singura fabrica de acest gen din tara noastra
Unde se află fabrica de blindate din țară. Sursa foto: Jurnalul
ADVERTISEMENT

În ce oraș din țară se produc blindate, de către singura fabrică de acest tip, din România. În perioada anilor ’90, aici lucrau peste 4000 de angajați, dar numărul lor s-a redus la sub 400, în ultimul deceniu.

În ce oraș din România există o fabrică de blindate

Automecanica Moreni este singura fabrică, la nivel național, unde se fac blindate pe roți. Compania Națională Romarm este cea care o deține, iar printre autovehiculele create se numără transportatorul amfibiu blindat ”SAUR 1” și transportatorul ”Zimbrul” cu tracțiunea 8×8.

ADVERTISEMENT

Automecanica Moreni a apărut în anul 1969, la început producând transportatoare blindate amfibii pe roți cu tracțiune 4×4, 6×6 și 8×8. Până în anul 2007, fabrica a făcut 13.000 astfel de vehicule, iar din 1990 până în 2006, s-au făcut mai puțin de 100 de transportatoare de amfibii blindate.

De asemenea, înainte de 1990, România și fosta URSS erau unicele țări din cadrul Pactului de la Varșovia care se ocupau de transportatoarele blindate pe roți. Pe data de 14 iunie 2017, Automecanica Moreni și furnizorul german Rheinmetall au semnat un act important.

ADVERTISEMENT

Concret, au semnat un act care prevede apariția unei societăți mixte, Romanian Military Vehicle Systems (RMVS), care are scopul de a fabrica, vinde și de a menține transportul blindat de trupe 8×8, realizat de angajații de la Automecanica Moreni și cei de la Rheinmetall.

Pe 29 noiembrie 2023, Automecanica Moreni a mai semnat un contract cu Elbit Systems, prin care se prevede un memorandum de înțelegere referitor la producția de artilerie, mai exact, de obuziere mobile avansate Elbit Systems de 155mm ATMOS.

ADVERTISEMENT

Automecanica Moreni, în continuă dezvoltare

Totodată, în baza aceluiași contract se prevede inclusiv transferul de know-how pentru fabricare, producție și integrare cu obuzierele ATMOS. Astfel, părțile au căzut de comun acord pentru înființarea Centrului Român de Artilerie.

”Până în 2032-2035, în industria mondială de apărare nu va mai exista nimic de cumpărat de la raft. Într-un astfel de context, noi va trebui să prelungim durata de viață a vehiculelor militare pe care le avem deja, iar pentru asta este nevoie de piese. Principial vorbind, în prezent avem 508 repere principale la un transportor.

ADVERTISEMENT

Un număr de 130 de piese le fabricăm noi, aici, 120-125 le putem procura din industria orizontală, așadar mai rămâne să vedem de unde putem face rost de un număr de aproximativ 300 de piese. Iar, în acest sens am demarat deja câteva discuții cu potențiali parteneri”, a detaliat pentru Forbes Romania Corneliu Vișoianu, director general al Uzinei Automecanice Moreni.

ADVERTISEMENT
Tags:
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am...
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am mâncat? Răducioiu și-a vomitat mațele”
Trucul simplu pentru potolirea foamei. Obiceiurile cu care poți jongla
Trucul simplu pentru potolirea foamei. Obiceiurile cu care poți jongla
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Un sat montan din Europa introduce taxă de intrare pentru turişti, din cauza...
Un sat montan din Europa introduce taxă de intrare pentru turişti, din cauza celor care îşi fac selfie-uri
Anunţul radical făcut de Leonard Doroftei, la 5 ani după ce a plecat...
Anunţul radical făcut de Leonard Doroftei, la 5 ani după ce a plecat din România: Aveam nevoie de un şoc!
Apariție scandaloasă la Cannes! O prezentatoare TV s-a afișat fără lenjerie intimă /...
Apariție scandaloasă la Cannes! O prezentatoare TV s-a afișat fără lenjerie intimă / FOTO
ANUNȚ privind RECALCULAREA PENSIILOR! Se ANUNȚĂ SUMELE EXACTE
ANUNȚ privind RECALCULAREA PENSIILOR! Se ANUNȚĂ SUMELE EXACTE
Ce se va întâmpla cu rolul Gianinei din Las Fierbinți după ce a...
Ce se va întâmpla cu rolul Gianinei din Las Fierbinți după ce a aflat că e însărcinată
Vestea așteptată de toată România. Vine de la Florin Piersic
Vestea așteptată de toată România. Vine de la Florin Piersic
George și Ionela au murit ieri, în Iași. Ce tragedie! Ce tineri și...
George și Ionela au murit ieri, în Iași. Ce tragedie! Ce tineri și frumoși erau! În loc de nuntă, acum familiile se pregătesc de înmormântare
Zelenski spune că aliații Kievului „se tem” de o înfrângere a Rusiei și...
Zelenski spune că aliații Kievului „se tem” de o înfrângere a Rusiei și ar vrea ca Ucraina „să câștige în așa fel încât Rusia să nu piardă”
Cum a ajuns Regina Elisabeta a II-a la 96 de ani. Sandwich-ul simplu,...
Cum a ajuns Regina Elisabeta a II-a la 96 de ani. Sandwich-ul simplu, dar sănătos, pe care îl mânca mereu monarhul Marii Britanii