Life

Orașul mic din România unde se face un produs unic, după o rețetă veche de 100 de ani. E atât de gustos și căutat, încât merge la export

Orașul mic din România unde se face un produs unic, după o rețetă veche de 100 de ani. E foarte delicios și îl consumă și românii din străinătate.
26.10.2024 | 15:53
Orasul mic din Romania unde se face un produs unic dupa o reteta veche de 100 de ani E atat de gustos si cautat incat merge la export
Orașul mic din România unde se face un produs unic. Sursa foto: Freepik/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Orașul mic din România unde se face un produs unic, folosind o rețetă veche de 100 de ani. Este foarte gustos și îl cumpără și românii din străinătate.

Orașul mic din România unde se face un produs unic, după o rețetă veche de 100 de ani

Într-un loc din România există un produs care se prepară diferit de cum îl știu cele mai multe persoane. E vorba despre un produs foarte consumat, dar care este unic în această zonă.

ADVERTISEMENT

Mai exact, murăturile de aici se prepară în butoaie mari din lemn de brad, care sunt vechi de 50 de ani. Gustul rezultat în urma rețetei este unul delicios, iar produsele ajung și în alte țări.

Murăturile Milişăuţi au rămas, în 2024, la prețul de anul trecut. Rețeta acestor murături este veche de 100 de ani și au rămas la fel de gustoase ca întotdeauna.

ADVERTISEMENT

“Trei căzi, una, două şi a treia cadă, deci au peste 50 de ani şi lemnul fiind de brad el e tăbăcit în saramură, ţine mult”, a explicat , producător local, pentru Observator News.

ADVERTISEMENT

Producătorul cultivă două hectare de varză în fiecare an. Varza din Milişăuţi este consumată și de către românii din străinătate, care o comandă în număr mare.

“Ajunge în Anglia, în Irlanda, Germania, Italia. Am început acum 16 ani cu (n.r. trimisul murăturilor) afară”, a mai spus Mircea Pascariu.

ADVERTISEMENT

Mai mult, producătorii își vând produsele direct la poartă. În funcție de calitate, dar și de sortiment, borcanele au prețuri cuprinse între 20 și 60 de lei.

Pentru 2 L de gogoșar cu conopidă, prețul este de 30 de lei. Prețul ajunge la 60 de lei pentru 5 L de gogoșar cu conopidă. Un kilogram de varză murată costă 5 lei.

Mai sunt, de asemenea, și alte produse la murat. “Avem castraveți muraţi, varză murată, gogonele – cu sfeclă roșie, care sunt şi foarte căutate -, gogoşari cu conopidă”, a spus Raluca Tatar, producător local.

De ce sunt atât de gustoase murăturile Milişăuţi

Producătorii pun suflet în prepararea acestor murături, la care adaugă sare și apă de izvor. Din acest motiv, produsele sunt foarte delicioase și se disting de murăturile cu care ne-am obișnuit.

“Cred că munca şi din suflet, să faci totul din suflet, la care adăugăm sarea şi apă de izvor… Ăsta e cel mai mare secret, dar deja nu mai e secret. Trebuie să ştii tu cantitatea pe care o foloseşti”, a adăugat Raluca Tatar.

Doi români care lucrează în străinătate, Andreea și Ioan, își fac provizii atunci când vin în vizită în țara natală. Produsele sunt naturale, astfel că cei doi le cumpără de fiecare dată.

“Chiar şi când suntem acolo, sunăm pe cei de acasă, vin aici şi ne trimit, dacă nu putem noi să venim”, a spus Andreea.

Aceste murături au o tradiție foarte veche, de mai bine de un secol. “Au o tradiţie de cel puţin 100 de ani. Până prin anii 2000, în orice piaţă mergeai găseai oameni cu murături din Milişăuţi”, a spus  Vasile Cărare, primarul orașului Milişăuţi.