News

Orașul pe care Nicolae Ceaușescu l-a adorat. A ajuns acum o ruină, iar locuitorii se plâng de condițiile grele în care trăiesc

Scornicești, orașul pe care dictatorul Nicolae Ceaușescu l-a adorat, a ajuns o ruină. În urmă cu peste 30 de ani era una dintre cele mai înfloritoare localități din țară.
15.06.2024 | 22:30
Orasul pe care Nicolae Ceausescu la adorat A ajuns acum o ruina iar locuitorii se plang de conditiile grele in care traiesc
Orașul pe care Nicolae Ceaușescu l-a adorat. Sursa foro: captură Știrile Olt TV/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

După căderea regimului comunist, foarte multe localități din România și-au pierdut gloria de care se bucurau în timpul dictaturii lui Nicolae Ceaușescu. 

Orașul pe care Nicolae Ceaușescu l-a adorat

La fel s-a întâmplat și cu orașul Scornicești, din județul Olt, pe care dictatorul l-a adorat deoarece era locul în care s-a născut și a crescut.

ADVERTISEMENT

Până la Revoluție, Scornicești era un oraș prosper, plin de sere, crescătorii de pui şi porci, carmangerii, fabrici de lapte, unt, brânză, pâine şi bere.

Dacă pe vremea lui Nicolae Ceaușescu locuitorii Scorniceștiului erau invidiați de majoritatea românilor pentru că la ei se găsea cam tot ce își puteau dori, lucrurile stau cu totul altfel astăzi.

ADVERTISEMENT

După evenimentele din decembrie 1989, orașul a decăzut în mod constant, iar puterea economică este aproape inexistentă. Față de acum aproape trei decenii, în Scornicești mai există, în zilele noastre, o singură carmangerie, câteva firme micuţe de confecţii şi două complexe comerciale.

Blocurile arată la fel ca acum 30 de ani, iar foarte multe străzi nici măcar nu au văzut asfaltul, de școli moderne sau de susținerea culturii nici nu poate fi vorba deoarece ”nu sunt bani”.

ADVERTISEMENT

”Investiţiile au lipsit aproape în totalitate”

Din cauza condițiilor foarte grele din orașul lor, majoritatea oamenilor au luat drumul străinătății în speranța că vor avea un trai mai bun.

Cei care au rămas însă, în Scornicești, trăiesc de pe o zi pe alta și spun că de vină pentru decăderea localității este politica dezastruoasă pe care au dus-o primarii.

ADVERTISEMENT

,,La noi, de fiecare dată, primarii au fost de altă culoare politică decât cea aflată la putere. Aşa se face că am fost permanent vitregiţi de fonduri. Cum bani nu au existat la buget, şi investiţiile au lipsit aproape în totalitate.

Nu au fost bani pentru şcoli moderne, pentru infrastructură de calitate sau pentru susţinerea culturii şi sportului. Nu mai avem echipă de fotbal, iar stadionul, altădată mândria oraşului, a ajuns o ruină.

Cât priveşte cultura, echipa de căluşari se chinuie să ducă mai departe acest dans emblematic nu doar pentru noi, localnicii, ci pentru toată ţara”, a declarat un localnic pentru Realitatea Oltului.

Muzeul din Scornicești, mândria lui Nicolae Ceaușescu, a ajuns o ruină

Nici Muzeul de la Scorniceşti, o instituţie-etalon, în care Nicolae Ceauşescu a investit sume uriaşe, nu a scăpat de furia vremurilor.

„Acolo s-au făcut investiţii. Şi uşile, şi ferestrele, şi pardoseala, şi instalaţiile de iluminat, de încălzire, de alimentare cu apă erau la cele mai înalte standarde ale vremii. Tot ce era mai bun se aducea la acest muzeu“, a spus  istoricul Aurelia Grosu, fost director al Muzeului Judeţean Olt.

Instituția care cândva găzduia piese de o valoare incomensurabilă, ”vârfuri desăgeată, arme, armament medieval, obiecte arheologice, obiecte tridimensionale” ce erau aduse din toată țara, a ajuns astăzi o ruină.

Muzeografii de la Muzeul de Istorie al Partidului Comunist Român, acum Muzeul Ţăranului Român, aduceau fotografii. Erau şi imagini cu tovarăşul elev, dar şi alte fotografii mai mult sau mai puţin fabricate. Noi eram cei care mergeam acolo, împreună cu domnii de la Muzeul PCR, altminteri oameni foarte de treabă, şi lipeam, caşeram, organizam totul cu prilejul fiecărei vizite anunţate. Uneori erau doar anunţate, alteori chiar venea la Scorniceşti. Era agitaţie mare de fiecare dată“,a mai transmis Aurelia Grosu.

Astăzi, tot ce a mai rămas din Muzeul de la Scornicești sunt doar zidurile, clădirea fiind lăsată în paragină de toate administraţiile locale.

ADVERTISEMENT
L-a convins pe Becali » După 4 luni de negocieri, semnează cu FCSB:...
L-a convins pe Becali » După 4 luni de negocieri, semnează cu FCSB: „Azi i-a dat răspunsul!”
Francezii au „foame“ de bani: dovada că prețurile au explodat la Paris, cu...
Francezii au „foame“ de bani: dovada că prețurile au explodat la Paris, cu ocazia Jocurilor Olimpice
EXCLUSIV Gică Hagi nu vrea să mai vine națională! Regele, în onflict cu...
EXCLUSIV Gică Hagi nu vrea să mai vine națională! Regele, în onflict cu FRF. Răzvan Burleanu și Mihai Stoichiță merg în această seară la Constanța să-l convingă!
Insula din Grecia care a ajuns sufocată de mormane de gunoaie
Insula din Grecia care a ajuns sufocată de mormane de gunoaie
Denis Alibec a rupt tăcerea despre noua iubită, o campioană mondială şi europeană...
Denis Alibec a rupt tăcerea despre noua iubită, o campioană mondială şi europeană la gimnastică. Tânără arată răvăşitor
A recunoscut totul! Cătălin Botezatu, declarații despre orientarea lui sexuală, după ce a...
A recunoscut totul! Cătălin Botezatu, declarații despre orientarea lui sexuală, după ce a fost criticat că este Gay: „Și cu femei, și cu bărbați...”
BOMBĂ în SUA! ANUNȚUL făcut de KAMALA HARRIS! LOVITURĂ pentru TRUMP!
BOMBĂ în SUA! ANUNȚUL făcut de KAMALA HARRIS! LOVITURĂ pentru TRUMP!
Alibec, îndrăgostit până peste cap. O campioană mondială la gimnastică i-a sucit mințile...
Alibec, îndrăgostit până peste cap. O campioană mondială la gimnastică i-a sucit mințile fotbalistului
Averea ascunsă a Regelui Charles. Cât de bogat este monarhul
Averea ascunsă a Regelui Charles. Cât de bogat este monarhul
Ea este soția profesorului cu fustă de la Universitatea din București. Bridget și...
Ea este soția profesorului cu fustă de la Universitatea din București. Bridget și Andrei Nae sunt căsătoriți de ani buni
Șef de companie de stat din Romania: 76.000 de lei pe lună. Cosmin...
Șef de companie de stat din Romania: 76.000 de lei pe lună. Cosmin Ghiță a fost numit director general pe 12 februarie 2023
Cum a ajuns România pe mâna sovieticilor. Cine au fost cei care au...
Cum a ajuns România pe mâna sovieticilor. Cine au fost cei care au decis soarta țării înainte de terminarea războiului