În ultimii ani producătorii de bere și-au mutat sediile în afara localităților. Un singur oraș, plin de români, dispune de o conductă subterană de 3 km care transportă băutura de la fabrică direct în centrul istoric. În ce țară a fost implementat acest proiect.
Fabricile de bere sunt tot mai puține, multe fiind închise. Acest lucru se întâmplă pe teritoriul României, cât și în străinătate. Pentru a evita acest lucru autoritățile din Belgia au decis să construiască o conductă subterană pe o suprafață de 3 kilometri.
Aceasta se găsește în Bruges, unde trăiesc mulți români. Țeava care duce băutura a fost terminată în anul 2016. Ideea a fost luată în calcul din cauza faptului că străzile sunt prea înguste pentru cisternele de bere. Mașinile nu pot circula pe ele.
Așa s-a ajuns la soluția de a transporta lichidul de la fabrică la locul de îmbuteliere, care se află în afara orașului. De asemenea, acesta ajunge și în centrul istoric fără ca infrastructura localității să fie afectată de camioanele grele.
Străzile pitorești nu sunt distruse. Proprietarii fabricii de bere De Halve Maan din Bruges au decis să nu perturbe traficul și au găsit această variantă. Așadar, berea este pompată direct din fabrică spre unitatea de îmbuteliere.
Berea este trimisă de la fabrică prin intermediul unor pompe puternice, cu o viteză de aproximativ 15 km/h. Acestea permit transportul a peste 4.000 de litri de bere pe oră. În plus, sistemul elimină necesitatea transportului cu camioane.
Mai mult decât atât, țeava de 3 kilometri reduce poluarea și protejează farmecul medieval al orașului. Totodată, proiectul este o soluție viabilă pentru orașele cu infrastructură istorică sensibilă. Inițiativa ar putea inspira și alte orașe.
Conducta de bere din orașul Bruges a fost realizată parțial prin crowdfunding. Prin urmare, ideea a fost realizată din donații care au venit de la iubitorii de bere și susținătorii tradiției locale. Aceștia beneficiază de avantaje și privilegii.
Cei care au contribuit la construirea conductei de la fabrica de bere De Halve Maan primesc bere gratis pentru tot restul vieții. Țeava a rezolvat o problemă logistică, ducând în același timp la o legătură strânsă între producător și consumatori.