Orașul spaniol ”cucerit” de români. Primarul e mândru de cum s-au integrat, mulți și-au deschis și afaceri aici. Majoritatea s-au stabilit de foarte multă vreme, dovadă că fac parte dintr-o comunitate bine închegată.
Locul din Spania de care românii s-au îndrăgostit. Edilul are numai cuvinte de laudă pentru oamenii care au businessuri în această regiune pe care o numesc „acasă” și unde s-au integrat de minune într-un timp relativ scurt.
Primarul din orașul Coslada susține că oamenii s-au armonizat foarte bine în comunitate, mulți având afaceri care prosperă. Printre acestea se numără magazinele care vând numai produse tradiționale românești.
De asemenea, mulți au patiserii și locuri de unde se poate cumpăra carne de porc, mai ales în perioada sărbătorilor. O astfel de locație se găsește în Plaza del Sol, piața din centrul localității, unde se întâlnesc de obicei românii.
Aici există o galerie alimentară, pe multe dintre standurile sale găsindu-se produse românești, cu prețuri scrise în limba română. Spaniolii au înțeles că alimentele românești se vând la kilogram, nu la suta de grame.
Mai mult decât atât, spaniolii au învățat repede că din carnea tocată se pot face sarmale și alte preparate culinare. De asemenea, au descoperit că varza se pune la murat, în timp ce chinezii au învățat cum se folosește vopseaua de ouă.
În aceeași notă, românii care locuiesc în Coslada au posibilitatea să cumpere produse pe caiet, la fel ca în țară. S-au integrat de minune, dovadă fiind și spațiile special amenajate dotate cu telefoane, acces la internet și posibilitatea de a trimite bani în România.
Coslada se numără în momentul de față printre orașele spaniole care are o comunitate foarte mare de români. Populația sa se ridică la 80.000 de cetățeni, dintre care 20.000 sunt veniți de pe meleagurile românești.
Românii plecați din țară muncesc în construcții și în domeniile conexe. Serviciile, logistica, transporturile și distribuția sunt activitățile pe care cei stabiliți în această regiune le desfășoară pentru un salariu decent.
Majoritatea s-au adaptat noilor condiții de pe piața muncii, unii având și spirit întreprinzător, lăudat de primar. Edilul Angel Viveros este mulțumit de faptul că românii au reușit să se simtă ca la ei acasă în Spania.
„În Coslada avem o comunitate mare de români și pot să vă spun că sunt mândru de integrarea lor și de conviețuirea din oraș. Și ei suferă din cauza șomajului, la fel ca restul locuitorilor orașului, dar unii dintre ei găsesc oportunități la evenimente ca această bursă a locurilor de muncă.
Este adevărat și că în ultimii ani mulți dintre români au plecat din oraș și chiar din Spania, dar avem încă între 12 și 14 mii de vecini de naționalitate română aici. Ei sunt integrați pe deplin, pentru mine sunt la fel ca orice spaniol venit din altă regiune, îi consider coslădeni.
Sunt mulțumit de acest nivel bun de integrare. Mulți dintre ei au familia aici, copiii lor s-au născut aici, dar nu își uită originea și țara”, a spus primarul într-un interviu, pentru romania-actualitati.ro.