Life

Orașul subteran despre care lumea nu vorbește. Există tuneluri lungi de aproape 120 de kilometri și care adăpostesc o comoară de milioane de euro. Ce se ascunde în acest loc unic de pe Pământ, aflat aproape de un oraș de top din România

Există un oraș subteran despre care puțini știu. Aici se găsesc și tuneluri lungi, care adăpostesc o comoară de milioane de euro.
22.03.2025 | 23:00
Orasul subteran despre care lumea nu vorbeste Exista tuneluri lungi de aproape 120 de kilometri si care adapostesc o comoara de milioane de euro Ce se ascunde in acest loc unic de pe Pamant aflat aproape de un oras de top din Romania
Orașul subteran despre care lumea nu vorbește. Sursă foto: checkinaway.com. / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Un oraș subteran care nu se află deloc departe de România nu e atât de cunoscut. Lumea nu vorbește despre el, în ciuda faptului că acesta adăpostește o comoară de-a dreptul uriașă și e unic pe Pământ.

Unde se află orașul subteran cu tuneluri lungi

Orașul subteran se află chiar lângă granița României, mai exact la doar 150 de kilometri de Iași. Acest oraș are străzi lungi, dar și tuneluri de aproape 120 de kilometri, întinzându-se pe o lungime de 53 de hectare.

ADVERTISEMENT

Este vorba despre crama Cricova, Aici, Angela Merkel, Vladimir Putin și Manuel Barroso și-ar ține vinurile la învechit. Acestea sunt considerate o adevărată comoară în contextul în care, conform zvonurilor, sticlele ar costa milioane de euro.

Orașul subteran ar ascunde peste 30 de milioane de litri de vin. Unele sticle sunt păstrate din timpul celui de Al Doilea Război Mondial, iar o sticlă de vin din anul 1902 costă în prezent 150.000 de euro.

ADVERTISEMENT

„Avem un oraş adevărat. Îşi are străzile, stradelele, bulevardele şi indicatoarele de trafic ale sale! Doar că denumirea acestor străzi este puţin specifică. Pe parcursul excursiei poţi observa străzi cum sunt Legenda Plaiului, Strada Cabernet, Chardonnay şi multe altele.

Toate aceste străzi formează tuneluri care ating o lungime de aproape 120 de kilometri sau suprafaţa totală a oraşului nostru este de circa 53 de hectare. Deci poţi să îţi imaginezi! Este o cramă foarte, foarte mare”, spune Anatol, ghid turistic, potrivit Digi 24.

ADVERTISEMENT

Când a apărut crama Cricova

Crama Cricova a fost fondată în anul 1952. Mai mult de atât, aceasta a câștigat recunoaștere internațională pentru labirinturile sale uriașe și vinurile rafinate și naturale. Specialiștii spun că peste 300 de milioane de litri de vin se găsesc aici, dar și peste 200 de soiuri rare în lume.

ADVERTISEMENT

Crama se află la 11 kilometri de Chișinău, iar în anul 2003 a fost declarată obiectiv al patrimoniului cultural. Orașul subteran a intrat și în Cartea Recordurilor în 2005, având în vede cele peste 30 de milioane de litri de vin care se găsesc aici. Și se pare că umiditatea, dar și temperatura, păstrează calitatea, dar și gustul vinului.

„La noi în colecţie se păstrează vinurile din colecţia privată a lui Hermann Goering. El a fost mâna dreaptă a lui Adolf Hitler şi Mareşalul Aviaţiei naziste în al doilea război mondial. După război, în calitate de trofeu militar au fost aduse butelii în această colecţie”, a mai precizat Anatol, conform sursei citate.

De ce vinul vechi este atât de scump și e considerat o comoară

Vinul vechi este scump din mai multe motive. Marea majoritate țin de de raritatea, complexitatea și procesul de conservare a acestuia. Odată ce vinul vechi ajunge pe piață, acesta devine mult mai rar. Nu toate vinurile pot fi păstrate timp îndelungat și, în plus, nu toate cramele au capacitatea de a păstra vinul în condiții optime pe perioade lungi.

În același timp, vinul vechi nu se face doar prin trecerea timpului, ci printr-un proces atent de îmbătrânire. În timpul acestui proces, vinul dezvoltă arome și complexe subtile care nu pot fi replicate în vinurile mai tinere.

Pentru mulți colecționari, vinurile vechi sunt considerate o investiție. Pe măsură ce trec anii, vinurile de calitate își pot spori valoarea, iar unii investitori cumpără vinuri vechi pentru a le revinde la un preț mai mare în viitor.