Life

Orașul subteran din România locuit încă din epoca de piatră. Cuplurile se pot căsători aici, în cea mai mare biserică ortodoxă de sub pământ

Orașul subteran, aflat într-o zonă din România locuita din epoca neolitică, adună anual sute de mii de turiștii. Unii îndrăgostiți merg aici pentru a-și uni destinele.
13.02.2025 | 14:51
Orasul subteran din Romania locuit inca din epoca de piatra Cuplurile se pot casatori aici in cea mai mare biserica ortodoxa de sub pamant
Orașul subteran unde se pot oficia căsătorii religioase. Sursa foto: colaj Fanatik/ Facebook
ADVERTISEMENT

Salina Ocnele Mari este una dintre cele mai frumoase din România și locul în care, cei care își doresc. se pot căsători în cea mai mare biserică ortodoxă din subteran. Multe alte facilități conving sute de mii de turiști anual să ajungă aici.

Salina Ocnele Mari, cel mai vizitat obiectiv din Vâlcea

Salina Ocnele Mari reprezintă cel mai vizitat obiectiv din Vâlcea, fiind vizitat anual de ai bine 200.000 de turiști. În afară de tratamentele cu aerosoli salini, oamenii sunt atrași aici terenurile de sport, resturantele, cinematografele, expozițiile și festivalurile care au transformat locul într-un adevărat oraș subteran.

ADVERTISEMENT

Sarea a fost o resursă valoroasă pentru Ocnele Mari, un mic oraș situat la doar 7 km de Râmnicu Vâlcea. Acesta se află pe un zăcământ de sare de aproximativ 400 de metri grosime, ce se întinde pe o suprafață de 7,5 km lungime și 3 km lățime.

Exploatarea „aurului alb” în această zonă a contribuit la dezvoltarea orașului, care a fost un centru economic important încă din cele mai vechi timpuri. Cei care ajung în salină se bucură de aerosolii benefici în tratarea afecțiunilor respiratorii, dar și de posibilitatea de sta câteva ore departe de frigul sau de canicula de afară. Căci, în subteran, pe tot parcursul anului se păstrează o temperatură constantă de 10-13 grade Celsius.

ADVERTISEMENT

Zona este locuită încă din epoca de piatră

Orașul are o istorie îndelungată, fiind locuit încă din epoca de piatră. În jurul acestuia, în zonele de deal, au fost descoperite urme ale unei așezări din neolitic, incluzând unelte din piatră precum topoare, vârfuri de lance, cuțite și vase din lut ars.

La începutul anilor ’60, profesorul local Gheorghe Moșteanu a descoperit accidental, în grădina sa din Cosota, vase de lut ars, diferite față de cele găsite în Valea Bradului. Arheologii au confirmat existența unei cetăți dacice vechi de peste două milenii, numită Buridava („cetatea burilor”), menționată de istoricul grec Ptolemeu în lucrările sale, a dezvăluit Anca Monea, responsabilă de sectorul turistic al salinei din Ocnele Mari.

ADVERTISEMENT

Așezarea a fost de interes pentru romanii care au ridicat un castru în apropiere, pentru a controla zona. Pe de altă parte,  domnitorii valahi au monopolizat exploatarea sării, având ocnele de lângă Râmnic ca sursă semnificativă de venit pentru vistieria Țării Românești.

ADVERTISEMENT

Îndrăgostiții își pot uni destinele în orașul subteran

În salina de la Ocnele Mari se află și cea mai mare biserică subterană din țara noastră. Având hramul Sfintei Varvara, ocrotitoarea minerilor, arhitecților și inginerilor constructori, aici se oficiază slujbe sâmbăta, duminica și la evenimentele religioase mari.

În plus, aici se pot face și căsătorii sau botezuri. Accesul la baza de agrement subterană se face cu autobuze, care circulă la fiecare 30 de minute, sau mai des în perioadele cu trafic mare de vizitatori.

Cine nu are voie în salină

Aerosolii rămân, însă, motivul pentru care turiști din toate colțurile țării și din străinătate vin la Ocnele Mari. „Temperatura constantă, aerul curat și inhalațiile sunt principalii factori pentru care oamenii aleg Salina Ocnele Mari, ca un mijloc de a-și menține o bună stare de sănătate.

Chiar așa o și recomandă medicii – ca un mijloc de întreținere a stării de sănătate și nu pentru a substitui tratamentul medical al unei anumite boli. Salinoterapia este o metodă alternativă, dar și complementară de prevenire și tratament pentru diverse afecțiuni respiratorii, având în același timp beneficii demonstrate asupra întregului organism: crește imunitatea, susține detoxifierea organismului, îmbunătățește funcționarea aparatului digestiv, susține regenerarea pielii, ajută la reducerea efectelor oboselii și stresului.

Sarea, prin natura sa, este o substanță bactericidă care nu permite dezvoltarea culturilor microbiene, comportându-se ca un dezinfectant. (…) Desigur, există și contraindicații, în cazul persoanelor cu tuberculoză pulmonară, micoze pulmonare, cancer bronho-pulmonar, boli infecto-contagioase, hipertensiune arterială, boala Basedow, cardiopatie cronică ischemică decompensată, infarct miocardic recent, angină pectorală cu crize frecvente, cord pulmonar cronic decompensat, epilepsie (plus alte afecțiuni neurologice ce evoluează cu pierderea stării de conștiență), claustrofobie, sarcină avansată, status asmaticus”, a spus Anca Monea, conform agrepres.ro.