Un oraș românesc devine o adevărată metropolă europeană. Municipiul construiește în ritm alert și oferă constant locuri de muncă noi, reușind să scadă șomajul sub 4%.
Alba Iulia, orașul care adăpostește cea mai mare cetate din România, demonstrează că visul european poate deveni realitate. În doar 5 ani, municipiul cu 60.000 de locuitori a reușit să atragă fonduri nerabursabile de 150 de milioane de euro, adică de 5 ori mai mult decât bugetul anual.
Prin aceste investiții s-au creat 1.500 de locuri de muncă noi, iar șomajul a scăzut sub 4%. Pentru fiecare locuitor, orașul a atras fonduri de 2.500 de euro, plasând Alba Iulia în top 5 orașe din România la acest capitol, scrie proalba.ro.
„Primăria a fost cel mai mare investitor din Alba Iulia în perioada crizei economice, gestionând investiții în dezvoltarea comunitară a orașului, însemnând regenerarea celei mai mari cetăți din România și Europa Centrală și de Sud-Est”, a declarat Nicolaie Moldovan, city manager, în cadrul conferinței organizate marți de DailyBusiness.ro, potrivit proalba.ro.
Banii europeni au adus foarte multe îmbunătățiri pentru localnici. S-a modernizat centrul orașului, s-au refăcut peste 23 de kilometri de străzi, s-au făcut 15 kilometri de piste pentru biciclete și 15 hectare de spații verzi. În plus, s-au instalat 1.700 de panouri solare care ajută 4 instituții publice să plătească facturi mai mici la energie cu 60%.
Cea mai spectaculoasă transformare s-a văzut la Cetatea Alba, după cum povestește și bloggerul de turism, Răzvan Pascu. Cu o investiție de 60 de milioane de euro din fonduri europene și parteneriate public-private, întreaga zonă centrală din interiorul cetății a fost complet renovată și reinventată.
„Mă refer aici, bineînțeles, la Cetatea Alba Carolina, care de câțiva ani a fost martora unor schimbări majore. Întreaga zonă centrală din interiorul cetății a fost renovată, regândită, reinventată, iar cele 60 de milioane de euro ale investiției, făcute prin fonduri europene și prin parteneriatul public–privat, nu au făcut decât să dea Cezarului ce-i al Cezarului. Acum, cu doar câteva luni înainte de finalizare, cetatea pare că revine la viață”, spunea bloggerul Răzvan Pascu, potrivit sursei menționate.
Aici se găsesc trei fortificații din perioade diferite: Castrul Roman (din anul 106), Cetatea Medievală (din secolele 16-17) și Cetatea Alba Carolina de tip Vauban (din secolul 18). În cetate se află și două catedrale importante: cea Romano-Catolică, veche de peste 1.000 de ani, unde este înmormântat Iancu de Hunedoara, și Catedrala Reintregirii.
Pentru turiști, cetatea oferă acum o experiență deosebită. În piețe sunt statui în mărime naturală care reprezintă soldați austrieci, un cuplu care se pregatește de dans și un bătrân care stă contemplativ pe o banca.
În fiecare zi la ora 12:00, se organizează un spectacol special – ceremonia schimbării gărzii. În sezonul turistic, până la 40 de soldați în uniforme austriece, unii călare pe cai frizieni, participă la acest spectacol care se termină uneori cu salbe de tun.
În cetate se află și Muzeul Național al Unirii, iar în apropiere este Sala Unirii, locul istoric unde s-a realizat unirea Transilvaniei cu România.
Toate aceste investiții au transformat Alba Iulia dintr-un simplu “oraș al unirii” într-o destinație turistică modernă care își păstrează în același timp bogata istorie.