Orașul din România care a ajuns pe locul 2 în topul celor mai scumpe așezări urbane, după Cluj-Napoca. Aici, imobiliarele au început să aibă prețuri piperate și nu este de mirare că viitorii proprietari se lasă așteptați.
Piața imobiliară din România a trecut prin multe schimbări și, din păcate, nu prea au fost pe placul românilor. Imobilele sunt din ce în ce mai scumpe, ceea ce îi face pe mulți să se gândească de două ori înainte de a face o astfel de achiziție.
De obicei, cerere mare este în orașele dezvoltate. Aici, apartamentele nu stau prea mult listate, căci se găsesc imediat cumpărători. Totuși, există și excepții. Vorbim despre acele orașe unde românii nu se grăbesc să intre în posesia apartamentelor.
Potrivit datelor furnizate de imobiliare.ro, un astfel de exemplu este Brașov. Considerat de mulți un paradis urban, orașul nu este deloc un paradis pentru piața imobiliară. Prețurile au crescut semnificativ în ultimii doi ani, iar Brașov a ajuns al doilea cel mai scump oraș din țară, după Cluj-Napoca.
În Brașov, apartamentele se vând cel mai greu. Proprietarii țin foarte mult la preț și nu sunt deloc dispuși să negocieze. Din această cauză, uneori, unele apartamente stau pe piață și câte 3 luni până își găsesc cumpărători. Potrivit aceleiași surse, proprietarii din Brașov au așteptat cu o lună mai mult față de anul 2023 pentru a-și vinde apartamentele.
La polul opus, există și orașe unde apartamentele se vând ca pâinea caldă. Unul dintre ele este București, unde imobilele se vând în maxim o lună și jumătate. În Capitală, cererea continuă să fie mare, în ciuda prețurilor piperate.
Un alt oraș unde apartamentele se dau instant este Constanța. Orașul de la malul Mării Negre este din ce în ce mai atractiv pentru români, care par dispuși să devină proprietari de imobile în Constanța. În timp ce unii cumpără apartamente pentru propriul uz, alții le cumpără pentru investiții.
În Constanța a fost înregistrată una dintre cele mai mari cereri din ultima vreme. Este cu adevărat o noutate pentru acest oraș, având în vedere că în 2023, apartamentele de aici petreceau una dintre cele mai lungi perioade pe piața imobiliară.
Totuși, potrivit specialiștilor, graba cumpărătorilor este influențată de oferta scăzută. În ultimele trei luni din 2024, în Constanța, cumpărătorii au avut de ales între 460 de apartamente noi, cu 94% mai puține decât în Capitală.