Există un oraș unde cojile unui fruct se vând la prețuri foarte mari și sunt considerate o adevărată comoară. Care este povestea acestora și cum și-au câștigat denumirea de ”aurul din pom”?
Dacă de cele mai multe ori mulți cojile fructelor ajung să fie aruncate fie la gunoi, fie în curte, iată că pentru alte persoane acestea sunt considerate o adevărată comoară. Exemplu este chiar ceea ce se întâmplă în China.
Xinhui, un district din orașul Jiangmen din sudul Chinei, poate părea un loc liniștit și obișnuit la prima vedere. Totuși, în fiecare an, în lunile de toamnă și iarnă, aerul este plin de o aromă unică de coji de mandarine uscate.
Cojile de mandarine uscate mai sunt considerate și ”aurul din pom” și sunt un semn al moștenirii antice a districtului și al unui viitor prosper. Pentru localnici, această mireasmă simbolizează bogăția și nu numai.
Menționăm că Xinhui este înconjurat de rânduri de ferme, fabrici și autostrăzi moderne, dar și clădiri înalte de sticlă care reflectă creșterea economică a regiunii. Totuși, nimic nu e întâmplător. Mai exact, dezvoltarea remarcabilă a districtului poate fi atribuită în mare parte cojilor de mandarine. Acestea au devenit în timp extrem de valoroase.
Deși mandarinele sunt cultivate în toată China, doar cele din Xinhui și cojile acestora sunt apreciate pentru calitatea lor excepțională și beneficiile pentru sănătate. Și se pare că în realitate, cojile acestui fruct banal sunt chiar mai valoroase decât ar crede oricine.
Chenpi, sau coaja de mandarină uscată, este apreciată în medicina tradițională chineză încă din dinastia Song de Sud. Compoziția optimă a apei și solului din Xinhui contribuie la proprietățile sale bogate în micronutrienți, arată CNN.
Pentru a fi clasificate drept „chenpi”, cojile de mandarine trebuie să fie uscate la soare timp de cel puțin trei ani. Și există multe tipuri, inclusiv cele recoltate înainte ca mandarinele să ajungă la maturitate și cele colectate după iarnă, când fructul conține mai mult zahăr.
Și se pare că încă din cele mai vechi timpurile, cojile mandarinelor au fost extrem de importante. Și chiar și în prezent, acestea sunt utilizate pe scară largă în medicina tradițională și în gătitul de zi cu zi.
Conform specialiștilor chinezi, aceste coji îmbunătățesc digestia, previn obezitate și totodată au grijă de sistemul respirator. Cercetările moderne evidențiază la rândul lor proprietățile antioxidante și anti-cancerigene ale chenpi. Iar pe măsură ce cojile îmbătrânesc, valoarea lor crește.
Cât costă cojile acestui banal fruct, dar care are proprietăți uimitoare? Zhou Zhiwei, un localnic din Xinhui, s-a întors în orașul său natal în 1996 pentru a profita de creșterea comerțului cu coji de mandarine, industrie care la acea vreme era considerată înapoiată.
În prezent, Zhou produce și comercializează anual aproximativ 163 de tone de chenpi. Și se pare că cererea pentru cojile de mandarine ”vechi” a crescut rapid. Astfel, în 2023, un kilogram de coji de mandarine din 1968 a fost vândut la licitație pentru mai mult de 9.600 de dolari.
La ce se folosesc cojile acestui fruct? Unele dintre ele au și peste 50 de ani și adaugă complexitate și savoare preparatelor culinare. Totodată, acestea mai pot fi adăugate inclusiv în diferite deserturi precum înghețata.