Locuitorii din Delhi, căci despre ei este vorba, au nevoie de ajutor medical pentru că au probleme respiratorii tot mai mari din cauza poluării severe din acest oraș. Conform unui studiu realizat de LocalCircles, 81% dintre respondenții din Delhi au raportat mai multe probleme de sănătate, nu doar cele respiratorii.
Tot mai mulți oameni au apelat la medici, în timp ce 50% dintre locuitori au cumpărat medicamente precum ar fi antibiotice sau inhalatoare. Patru din zece gospodării au chemat medicul cel puțin o dată, iar cazurile grave au ajuns la spital.
Orașul Delhi înregistrează o creștere semnificativă a poluării începând cu luna octombrie. Calitatea aerului din Delhi a ajuns ”slabă” mai ales după sărbătorile Dussehra, astfel că nivelul particulelor fine sunt foarte ridicate, iar riscul de probleme respiratorii, oculare, astm și alte probleme pulmonare grave e foarte crescut.
Guvernul se gândește să închidă școlile pentru a proteja copiii de poluare. O mare problemă pentru indieni o reprezintă iarna, atunci când sunt arse miriștile din satele din apropiere, iar vântul scăzut captează și mai mult poluanții cum ar fi emisiile de petarde. Astfel, aerul este foarte dificil de respirat.
Orașul Delhi a devenit cel mai poluat oraș din lume după sărbătoarea Diwali din 31 octombrie, pentru că oamenii au aprins petarde, în ciuda unor interdicții guvernamentale. ”Este o problemă de sănătate publică și astăzi vom transmite acest sondaj guvernului”, a declarat fondatorul LocalCircles, Sachin Taparia.
Aproximativ 1.000 de oameni au răspuns la întrebările specialiștilor, iar sondajul are o rată de eroare de +/-3%. Cert e că există o adevărată criză de poluare în Delhi, care nu poate fi contestată. Un studiu publicat acum jumătate de an a constatat că poluarea a ucis peste 135 de milioane de oameni din 1980 până în prezent, la nivel mondial.
India și China reprezintă cea mai mare parte a deceselor. Poluarea nu este ceva banal, pentru că poate provoca astm, bronștiă, emfizem pulmonar și chiar cancer. Situația e la fel de îngrijorătoare și în România, acolo unde marile orașe cum ar fi București, Iași sau Cluj-Napoca sunt exagerat de poluate.
Cel mai recent semnal de alarmă a fost tras la Iași, acolo unde valorile de poluare au depășit de 3 ori limita zilnică admisă pentru particulele în suspensie PM 10. Mai mult, această limită a fost depășită de 4 ori pentru limita anuală admisă de PM 2,5.
”Sunt intervale orare în care valorile maxime depășesc de 2, 3 ori sau chiar de 4 ori dacă vorbim de PM2.5 valorile limită admise”, a declarat Galea Temneanu, directorul Agenției pentru Protecția Mediului Iași.