Care este, de fapt, orașul unde Regele Carol I a vrut să construiască, inițial, Peleșul? Reședința de vară a familiei regale ar fi putut fi într-un alt loc acum.
Atunci când făcea căutări pentru stabilirea reședinței de vară a familiei regale, orașul Sinaia nu a fost prima opțiune a Regelui Carol I. Monarhul a mers în Vrancea, dar și în alte locuri din România.
De altfel, primul loc în care a încercat să ridice reședința de vară a fost Câmpulung Muscel. Moșnenii s-au opus, însă, și nu au vrut să-i vândă pământ, iar monarhul le-a respectat decizia și nu a insistat. De ce a fost, însă, refuzat?
Intenția monarhului de a cumpăra un teren acolo a fost anunțată de protopopul de Câmpulung, Dimitrie Ionescu Mirea. Acesta a anunțat obștea de moșneni despre dorința Majestății Sale, care ar fi vrut să-și ridice castelul acolo. Ion Kalinderu, consilierul de încredere al regelui, ar fi fost negociatorul din partea familiei regale, potrivit Historia.
Regele a ales o zonă liniștită, în partea de sud a orașului, situată aproape de drumul spre București. Mai exact, zona era sub o colină pe care se afla vechiul schit Flămânda, care se continua către munți cu dealuri împădurite. Potrivit legendei, Negru Vodă ar fi privit în jur și a ales Câmpulung ca scaun domnesc.
Dacă ar fi fost ridicat castelul în acest loc, nu ar fi fost nevoie de amenajări complexe de drumuri și poduri. Orașul Pitești era deja legat de București prin calea ferată. De altfel, o legătură spre Câmpulung nu reprezenta o distanță prea lungă.
Mai mult, capitala județului Muscel era un oraș destul de evoluat pentru acele vremuri. Imaginea localității era una boemă și menținută de către vilegiaturiştii, dar și de hotelurile și localurile din oraș, mai ales în timpul verii.
Construirea castelului ar fi oferit locuri de muncă pentru oameni, dar și comenzi pentru piatră, var și lemn. Aceste resurse erau bogate în zona respectivă. În același timp, se întrevederea o accelerare a dezvoltării urbane și sociale.
Moșnenii, proprietarii de terenuri și păduri, erau organizați în obști. Acestea erau, de fapt, colectivități de proprietari foarte rigide. O regulă veche, care era respectată sub jurământ, era aceea de a nu le vinde pământ străinilor. Nici măcar regele nu a fost lăsat să cumpere pământ în zonă.
Atunci când au auzit despre tranzacția în aur pe care domnitorul ar fi vrut să o încheie pentru a-și ridica reședința de vară, moșnenii au refuzat categoric.
Într-o notă de subsol, în Monografia Câmpulungului, această întâmplare a fost menționată de către preotul Răuţescu, citându-l pe D.A. Sturdza: “Vodă Carol ar fi vrut să-şi facă în Câmpulung reşedinţa sa de vară, dar negăsind aici bunăvoinţă şi inimi înţelegătoare, a renunţat. La scurt timp după aceasta, a fost aleasă Sinaia şi s-au pus acolo temeliile Castelului Peleş. Câtă deosebire este astăzi între Sinaia şi între Câmpulung!”
În cele din urmă, Sinaia este orașul în care s-a construit reședința de vară a familiei regale. În prezent, Castelul Peleș atrage sute de mii de turiști în fiecare an.