News

Orban a depus cererea de înregistrare a partidului Forța Dreptei și anunță “întăriri” de la PNL: “Sunt nemulțumiri în toate filialele” Update

Fostul lider al PNL, Ludovic Orban, și parlamentarii dezafiliaţi de la grupul liberal au depus luni, la Tribunalul Bucureşti, solicitarea de înregistrare a partidului Forţa Dreptei.
20.12.2021 | 14:11
Orban a depus cererea de inregistrare a partidului Forta Dreptei si anunta intariri de la PNL Sunt nemultumiri in toate filialele Update
ADVERTISEMENT

Orban și cei 16 parlamentarii care au părăsit PNL au depus luni, la prânz, la Tribunalul Bucureşti, cererea de înregistrare a noii formațiuni pe care au fondat-o, Forța Dreptei.

După depunerea solicitării, Ludovic Orban a lansat un nou atac la adresa PNL și a președintelui Klaus Iohannis și a explicat de ce este nevoie de un nou partid de dreapta pe scena politică.

ADVERTISEMENT

„Odată cu trădarea gravă a alegătorilor de dreapta realizată de Iohannis și de conducerea ineptă, impusă cu forțaîn fruntea Partidului Național Liberal, oamenii de dreapta din România au rămas fără reprezentare politică. Ne propunem, prin demersul pe care-l începem astăzi, să coagulăm toarte forțele din societatea românească care își doresc o guvernare de dreapta și care-și doresc valori, principii, soluții care să facă parte din doctrinele de centru-dreapta validate de democrațiile europene: liberalism, conservatorism, creștin-democrație“, a declarat el la ieșirea de la Tribunalul București.

Orban a spus că Forța Dreptei își propune să schimbe modul în care se face politică în România. „Este vremea să punem punct iluziilor, este vremea să punem capăt miturilor și este vremea să punem punct modului în care s-a făcut politică în România, o competiție de minciuni din patru în patru ani care au fost urmare de dezamăgiri și deziluzii profunde care i-au făcut pe mulți români să-și piardă încrederea în instituțiile statului român, în democrație și în cei care trebuie să-i reprezinte“, a spus el.

ADVERTISEMENT

Niciun membru al conducerii PNL nu va fi primit în noul partid

Orban a spus că există membri ai PNL care pot intra în noul partid. „Sunt foarte mulți care sunt ca și noi dezamăgiți, sunt în situația de a pleca din Partidul Național Liberal, pentru a putea să-i reprezentăm pe oamenii care au încredere în noi. Sunt nemulțumiri în toate filialele“, a spus el.

Liderul Forței Dreptei a precizat că va fi foarte selectiv în privința primirii de noi membri din PNL.

ADVERTISEMENT

„Avem foarte mulți oameni de calitate în PNL, pe de altă parte s-a văzut foarte clar că în Partidul Național Liberal au câștigat cei slugarnici, cei cu schelete în dulap, cei mincinoși, trădătorii. La ora actuală, conducerea impusă la congres este toxică, o conducere care a călcat în picioare istoria partidului (…)“, a spus el.

Orban a precizat că niciun membru al conducerii PNL nu va fi acceptat în noul partid, oricât de nemulțumit ar fi de actuala conducere liberală: „Din conducerea actuală a partidului, oricât de nemulțumiți ar fi cei care îl preamăreau pe Florin Cîțu în urmă cu două-trei luni, dacă vor dori să vină la noi fiindcă nu și-au rezolvat problemele, interesele personale sau de grup, nu vor avea loc în Forța Dreptei.“

ADVERTISEMENT

În privința criteriilor de selecție vor fi aplicate pentru noii membrii ai partidului său, Orban a explicat că vor fi criterii de integritate. „Vom avea un filtru moral extrem de serios în selecția celor care vor dori să devină membri în Forța Dreptei“, a spus el, adăugând că vor fi primiți și „cât mai mulți oameni de calitate“ care nu au făcut politică.

Colaborarea dintre Forța Dreptei și PNL nu este posibilă

Întrebat dacă ar putea exista un parteneriat între Forța Dreptei și PNL, Orban a spus că actuala conducere liberală a trădat partidul către PSD. „Percepția publică este că la ora actuală PSD taie și spânzură, iar cei care reprezintă conducerea PNL sunt lângă ei. Noi nu putem accepta o asemenea situație umilitoare“, a precizat el.

„Noi întotdeauna vom sprijini o forță politică de centru-dreapta, o coaliție care să guverneze pe baza valorilor, principiilor lliberale și care să asigure adoptarea unor reforme așteptate în România (…)“, a adăugat el, precizând că nu crede că este posibil ca PNL să se reformeze și să devină un partener viabil pentru Forța Dreptei, întrucât „a fost prezentat un proiect pe șapte ani“.

Orban a mai spus că se așteaptă ca înregistrarea partidului să întâmpine contestații și critici la înființarea grupurilor parlamentare, deși această procedură a înregistrării este mai degrabă o formalitate.

„Conducerea PNL i-a părăsit pe cei care au avut încredere în noi“

În urmă cu o săptămână, Ludovic Orban a anunţat, la Parlament, numele noului partid pe care l-a înfiinţat după ce a părăsit formaţiunea liberală, Forţa Dreptei. Acesta a precizat că Forța Dreptei este numele provizoriu al noului partid până la organizarea congresului.

Forța Dreptei este numele moțiunii cu care Ludovic Orban a candidat pentru un nou mandat de președinte al PNL, la congresul din luna septembrie.

Ludovic Orban a anunțat că doctrina noului partid este o sinteză modernă a tuturor ideilor validate de timp din marile curente de gândire de centru-dreapta – liberalism, conservatorism şi creştin-democraţie.

„Facem o construcție pe termen lung, o construcție serioasă, care presupune un mod corect, cinstit, onest, loial, de a face politică, care presupune ca la baza politicii să stea profunde valori morale“, a spus liderul noii formațiuni politice.

Orban a atacat și atunci conducerea PNL, acuzând-o că i-a trădat pe cei care au avut încredere în acest partid: „Nu noi am părăsit PNL, ci conducerea PNL i-a părăsit pe oamenii care au avut încredere în noi. Ei au săvârşit o gravă trădare faţă de aceşti oameni, preferând să stea în bagajele la guvernare ale PSD, preferând să fie adversarul politic nu doar al forţelor de dreapta, ci al tuturor celor care cred în democraţie”, a spus el.

Cei 16 parlamentari care au semnat înfiinţarea partidului Forţa Dreptei alături de Ludovic Orban sunt Ionel Dancă (deputat), Violeta Alexandru (deputat), Adrian Oros (senator), Nicolae Giugea (deputat), Ion Iordache (senator), Alexandru Kocsis (deputat), Ovidiu Florean (senator), Ion Ştefan (deputat), Constantin Şovaială (deputat), George Ionescu (deputat), Bogdan Bola (deputat), Claudiu Chira (deputat), Antonel Tănase (deputat), Gabriel Plăiaşu (deputat), Violeta Alexandru (deputat) şi Adrian Miuţescu (deputat).

ADVERTISEMENT