News

Orban speră în trezirea la realitate a președintelui Iohannis: „Nu poate da foc țării pentru unul ca Florin Cîțu”

Fostul președinte al PNL, Ludovic Orban, a estimat că președintele Klaus Iohannis se va „trezi la realitate” și va renunța să-l mai susțină pe Florin Cîțu pentru funcția de premier.
10.10.2021 | 20:59
Orban spera in trezirea la realitate a presedintelui Iohannis Nu poate da foc tarii pentru unul ca Florin Citu
ADVERTISEMENT

Ludovic Orban a declarat, într-o emisiune la Realitatea Plus, că, în eventualitatea în care Klaus Iohannis se va crampona să-l desemneze tot pe Florin Cîțu pentru postul de premier, va face rău României.

Pe de altă parte, Orban nu agrează nici ideea unui guvern tehnocrat, deoarece țara ar trebui guvernată de oameni politici care să poată fi trași la răspundere de către electorat.

ADVERTISEMENT

Un alt impediment în calea desemnării lui Florin Cîțu ar fi o decizie a Curții Constituționale prin care s-a stabilit că un prim-ministru demis prin moțiune de cenzură nu poate propus pentru aceeași funcție.

Orban îi repoșează președintelui nașterea PLUS

Nu poate constituțional, ar însemna să încalce o decizie a CCR (…) Nu pot înțelege de ce să distrugem un partid ca PNL”, a spus Ludovic Orban.

ADVERTISEMENT

O nouă desemnare a lui Florin Cîțu nu ar face decât să prelungească criza guvernamentală, România având de  tras ponoasele acestei situații.

Președintele a venit la congres și a spus că nu e niciun motiv să-și dea demisia, așa a spus la congres. Evident că dacă se cramponează de Florin Cîțu nu face decât să facă în continuare rău României. Cred că o sa aibă o așa trezire la realitate și o să-și dea seama că nu poate da foc țării pentru unul ca Florin Cîțu”, crede președintele Camerei Deputaților.

ADVERTISEMENT

Varianta unui guvern tehnocrat, susținută în momentul de față de către PSD și AUR, ar avea dezavantajul că România ar fi guvernată de oameni care nu au în spate un vot al alegătorilor.

Eu nu am susținut niciodată un guvern tehnocrat. Cum a fost și guvernul Cioloș. Cu Dîncu șef peste comunitățile locale. Nu e o soluție. Guvernele sunt asumate politic, de aceea se țin alegeri ca să ajungă la guvernare partidele, care poartă răspunderea acțiunilor. Guvernul tehnocrat nu răspunde în fața nimănui”, crede Ludovic Orban.

ADVERTISEMENT

În plus, un guvern tehnocrat nu poate fi cu totul apolitic, Orban menționând în acest sens evoluția carierei lui Dacian Cioloș.

Dintr-un guvern tehnocrat propus de Iohannis s-a născut PLUS. Cioloș a fost și ministru în guvernul Tăriceanu, comisar european…”, a afirmat Orban.

Întrebat care este motivul pentru care nu face parte din delegația PNL care se va prezenta la consultările de la Cotroceni de luni, Orban a invocat faptul că actuala conducere îl ignoră cu totul deși, statutar, este membru de drept al Biroului Executiv al partidului.

Sunt membru al BEx, conform statutului, ca fost președinte al partidului și cu toate astea nici măcar nu am fost invitat nici la ședințele BEx, dar la Cotroceni… Dacă m-ar fi chemat, eu nu m-aș fi dus să pun în practică un mandat cu Cîțu premier. Sunt un figurant?!”, a conchis Ludovic Orban.

ADVERTISEMENT