News

Profesor de 57 de ani, revoltat după ce a primit ordin de mobilizare: ”Rezerviștii nu primesc astfel de ordine regulat!”

Un profesor de 57 de ani din Brăila a primit un ordin de chemare la mobilizare sau război. Deși autoritățile spun că demersul este unul periodic, bărbatul spune că lucrurile nu stau deloc așa.
30.01.2022 | 16:36
Profesor de 57 de ani revoltat dupa ce a primit ordin de mobilizare Rezervistii nu primesc astfel de ordine regulat
ADVERTISEMENT

La începutul acestei luni, într-o perioadă în care estul Europei pare că stă pe un butoi cu pulbere, Traian Anghel, un profesor de fizică în vârstă de 57 de ani a fost convocat la Centrul Militar Județean Brăila, unde i-a fost înmânat un ordin de chemare la mobilizare sau război. Alături de cadrul didactic, alți 30 de bărbați au primit ordine.

Pe de altă parte, autoritățile, prin vocea ministrului apărării Vasile Dîncu, spun că emiterea acestor ordine reprezintă sunt operațiuni de rutină, care nu au legătură cu tensiunile dintre Rusia și Ucraina.

ADVERTISEMENT

În ceea ce-l privește, bărbatul din Brăila îl contrazice pe șeful MApN. Acesta spune că ”Rezerviștii nu primesc astfel de ordine regulat!”

Profesor de 57 din Brăila, revoltat față de autorități după ce a primit un ordin de mobilizare

Pe 3 ianuarie, Traian Anghel, profesor la Liceul Teoretic “Nicolae Iorga” din Brăila, a primit în cutia poștală un ordin de chemare la Centrul Militar Județean ”pentru clarificarea situației militare”. Acesta nu mai primise un astfel de document din 1992, la doi ani după ce se mutase în oraș.

ADVERTISEMENT

Bărbatul are gradul de sublocotenent în rezervă. ”Gradul militar l-am obţinut în urma unei aşa numite convocări de două săptămâni efectuată în vara anului 1989, după absolvirea facultăţii. Armata am făcut-o în 1983-1984 (după finalizarea studiilor liceale şi înainte de a le începe pe cele universitare) la arma Vănători de munte”

Într-un interviu pentru Libertatea, el spune că, după un dialog cu reprezentanții MApN, a intrat la îndoieli.

ADVERTISEMENT

”Cu siguranță are legătură cu ce se întâmplă între Rusia și Ucraina. Explicațiile oficialilor, cum că sunt doar proceduri de rutină nu mă conving absolut deloc”, a spus Traian Angel pentru sursa citată.

Profesorul din Brăila nu a fost singurul chemat la mobilizare

Profesorul povestește că, pe 27 ianuarie, când s-a prezentat la unitate, la centrul militar era coadă. ”Acolo am găsit circa 30 de bărbaţi, cu vârste între circa 35 şi 43 de ani; mi-am dat seama că au venit pentru acelaşi lucru pentru care am fost chemat şi eu, aşa că m-am pus la coadă”.

ADVERTISEMENT

Bărbatul spune că procedura era extrem de rapidă. ”Fiecare persoană care intra în camera destinată primirii celor chemaţi la ordin, ieşea după circa 1-1,5 minute cu un Ordin de chemare a rezerviştilor la mobilizare sau la război”, notează acesta.

Vasile Dîncu: ”Activarea rezerviștilor se face în fiecare an”. Profesorul din Brăila îl contrazice

La începutul acestei săptămâni, ministrul apărării, Vasile Dîncu, a explicat de ce unele persoane au primit, zilele acestea, un ordin de chemare la mobilizare sau război.

”Activarea rezerviștilor se face în fiecare an, prin rotație. Este o formă de verificare pe care o facem și în fiecare an există câteva mii de rezerviști care primesc ordin și este forma de a face un fel de inventar al rezerviștilor, a stărilor și așa mai departe.

Deci în niciun caz nu s-a discutat în acest moment despre activarea rezerviștilor. Nu suntem într-o asemenea situație”, a declarat Vasile Dâncu, la Antena 3.

În replică, profesorul din Brăila spune că și-a pierdut încrederea în informațiile oficiale transmise de MApN și îl contrazice pe Dîncu.

”Rezerviştii nu primesc astfel de ordine regulat! Eu, de exemplu, nu am primit nimic din partea armatei timp de treizeci de ani!

Este clar, inclusiv pentru cineva căruia nu-i funcţionează foarte bine intelectul, că aceste ordine au legătură directă cu conflictul actual dintre Rusia şi Occident (SUA/NATO), generat de Rusia, având ca pretext Ucraina”, spune bărbatul pentru Libertatea.

Profesorul a formulat o scrisoare adresată autorităților în care cere analizarea dosarului său medical și anularea ordinului.

ADVERTISEMENT