Ultimii doi ani de comunism au adus românilor căldură și lumină cu porția din ordinul lui Nicolae Ceaușescu. Președintele Republicii Socialiste România a impus raționalizarea furnizării gazelor naturale și energiei electrice, făcându-i pe oameni să trăiască în frig și întuneric.
Decretul șefului statului impunea creșteri masive la tarife dacă se depășea cota lunară de consum la gaze. În lunile decembrie și februarie, un apartament cu două camere nu avea voie să consume mai mult de 140 de metri cubi, iar în ianuarie se permitea consumul a 170 de metri cubi.
În ceea ce privește energia electrică, limita pentru un apartament de două camere în perioada noiembrie – februarie era de 30kWh/lună, iar în restul lunilor, 20kWh.
Decretul din 1987 a intrat în vigoare în urma unor discuții avute între Ceaușescu și membri Biroului Comitetului municipal București al PCR. Pe ordinea de zi a ședințelor se afla „nerealizarea planului de producție la unele întreprinderi din Capitală și evaluarea măsurilor de raționalizare a consumului de energie electrică și gaz metan”.
Mihai Burcea, cercetător la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, a analizat stenogramele ședinței și a ajuns la concluzia că populația suferea de pe urma raționalizării gazului și energiei electrice pentru ca președintele să plătească datoria externă a țării.
„Republica Socialistă România se află în plină austeritate economică din cauza hotărârii dictatorului de a achita integral datoria externă a țării. Populația suferea de pe urma penuriei de energie electrică și combustibil, pe fondul unei ierni foarte grele. Consumul casnic de curent electric este grav afectat din cauza drenării lui către sectoarele calde din industria grea”, afirmă Mihai Burcea, potrivit adevărul.ro.
În cadrul discuțiilor, Nicolae Ceaușescu susținea că menținerea unui nivel optim de energie electrică și gaze trebuie menținut atât de întreprinderi, cât și de populație.
„De mâine vom introduce ca zilnic în cele trei schimburi să stea cadre de conducere, prin rotație, începând cu directorul. În cursul unei săptămâni, o noapte să stea fiecare, prin rotație, în întreprindere. Practic, noaptea nu se lucrează nici în capitală. Începând de la orele 20-20,30, când se începe emisiunea la televizor, cade consumul de energie, pentru că nu se lucrează (…)”, spunea dictatorul în cadrul ședințelor.
Cine nu se supunea regulilor impuse de președinție plătea ce a consumat peste nivelul impus la supra-preț, lucru pe care oamenii nu și-l permiteau. În blocurile unde oamenii consumau prea mult se oprea alimentarea de tot în tot imobilul, iar perioada de folosire a gazelor era limitată la doar șase ore pe zi, în perioada dimineții, pentru ca lumea să poată găti.
„Trebuie să programăm activitatea întreprinderilor în așa fel încât să facem economii. Pentru că rezultă așa: stabiliți consumul de energie și gaze la nivelul anului trecut, urmând ca reducerea consumurilor, conform normelor, s-o folosiți… Aveți depășiri și aici, dar mai cu seamă consumurile generale în capitală sunt mari, și în domeniul activității de producție, și în comerț, și în industria ușoară, dar și la populație. De altfel vom lua niște măsuri drastice. Ați programat gazele, treaba cade, nu vă mai dăm deloc gaze. Este imposibil altfel! (…).
Au contoar toți consumatorii. Dacă blocul își depășește consumul, închidem gazele la tot blocul. Comitetul de bloc trebuie să ia măsuri pentru asigurarea rațională a consumului Vom merge la majorarea cu 500% a prețului, nu pe procente mici. În rest, vom merge până la scoaterea din muncă a celor care depășesc consumul. Dar la populație, oprim pur și simplu, atât energia electrică cât și gazele. Pentru că aveți consumul foarte mare. Trebuie să asigurăm în primul rând producția. Blocurile sunt pline de lumină. Să mai stea oamenii într-o singură cameră. Trebuie discutat cu oamenii…”, mai spunea Nicolae Ceaușescu.