News

Ordonanţa care prevede eliminarea urșilor, adoptată de Guvern. Anunțul ministrului: „Există și situații în care se va recurge direct la împușcare”

Ordonanța care prevede eliminarea urșilor a fost adoptată de Guvern. Ministrul Tanczos Barna a făcut anunțul.
21.07.2021 | 17:50
Ordonanta care prevede eliminarea ursilor adoptata de Guvern Anuntul ministrului Exista si situatii in care se va recurge direct la impuscare
ADVERTISEMENT

Ordonanța care prevede eliminarea urșilor a fost adoptată astăzi de Guvern. Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunțat că se poate recurge la împușcare dacă animalul reprezintă un pericol pentru om.

Intervenția în cazul urșilor care ajung în localități se va face „gradual”. Primarul sau viceprimarul va decide modul în care ursul va fi eliminat astfel încât să nu mai reprezinte un pericol pentru cetățeni.

ADVERTISEMENT

Ordonanţa care prevede eliminarea urșilor, adoptată de Guvern. Anunțul ministrului: „Există și situații în care se va recurge direct la împușcare”

Ordonanța care prevede eliminarea urșilor a fost adoptată astăzi de Guvernul României. Împușcarea va fi luată în calcul atunci când ursul reprezintă un pericol pentru oameni.

Tanczos Barna a precizat că se va recurge la îndepărtarea animalului prin împușcare numai dacă „siguranţa şi securitatea cetăţenilor sau a bunurilor sunt puse în pericol”, a transmis Ministrul Mediului pe Facebook.

ADVERTISEMENT

Primarul sau viceprimarul va alege modul în care ursul va fi eliminat din localitate, după cum a mai precizat ministrul.

„Primarul sau viceprimarul, cunoscând circumstanțele locale, analizând expertiza profesională și gradul de risc, va decide prin ce mijloc să fie îndepărtat ursul”, a mai scris acesta.

ADVERTISEMENT

Ordonanța prevede că „„intervenția imediată asupra exemplarelor de urs în intravilanul localităților se efectuează gradual” prin trei metode, după cum urmează:

  • îndepărtarea prin diverse mijloace;
  • tranchilizare și relocare;
  • extragere prin eutanasiere sau împușcare.
ADVERTISEMENT

În cazul în care animalul revine în localitate după ce a fost îndepărtat, acesta va fi tranchilizat de medicul veterinar și, ulterior, relocat. Ursul va putea fi eutanasiat sau împușcat numai dacă pune în pericol siguranța cetățenilor,  a bunurilor sau a echipei de intervenție.

Primarul sau viceprimarul, după caz, va conduce echipa de intervenție, care este formată din jandarm, vânător și medic veterinar. Echipa va decide dacă animalul va fi ucis sau se poate adopta o altă metodă.

„Decizia nu se ia la întâmplare”

Secretarul de stat de la ministerul Mediului a declarat că se poate recurge direct la metoda împușcării dacă ursul intră în casă, așa cum s-a mai întâmplat în ultima vreme.

„Există și situații în care se va recurge direct la împușcare dacă te-ai trezit cu ursul în casă. Acestea sunt situațiile de exepție. În restul cazurilor intervenim prin alungare, respectiv prin relocare.

Decizia nu se ia la întâmplare. Nu cred că își asuma cineva ca la încheierea procesului verbal să scrie altceva decât ce a văzut acolo”, a declarat Robert-Eugen Szep, secretarul de stat din ministerul Mediului, potrivit Digi24.

Totodată, în proiect este prevăzut faptul că „împiedicarea prin orice mijloace a intervenției imediate constituie contravenție și se sancţionează cu amendă contravențională între 7.000 și 10.000 lei”. 

Pot fi împușcate și ursoaicele cu pui, urmând ca puii să ajungă într-un adăpost. Ministrul Mediului a declarat că este mai corect ca primarul sau viceprimarul să decidă în cazul unui urs, acesta cunoscând mai bine dacă este sau nu un pericol pentru cetățeni.

Există un set de reguli și după ce ursul este împușcat. Blana și craniul acestuia trebuie predate Gărzilor forestiere, după care rămân în proprietatea statului. Carcasa exemplarului eliminat prin împușcare revine gestionarului care a efectuat extragerea, adică fondurilor de vânătoare.

Costurile privind gestionarea exemplarelor eliminate prin eutanasiere sau împuşcare vor fi suportate de către Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor.  prin autoritatea publică locală care are contract de permanenţă cu Gestionarul. Garda forestieră va suporta costurile dacă a efectuat intervenția de extragere a aninalului.

ADVERTISEMENT