News

Ordonanţa privind preţurile la energie va rămâne în vigoare până la 31 martie 2025. Sfatul ministrului Virgil Popescu pentru românii care consumă peste 300 kw pe lună

Românii vor avea parte până în 2025 de actualele preţuri la energie. Recomandarea ministrului Virgil Popescu pentru cei cu consum mare de curent
11.11.2022 | 11:51
Ordonanta privind preturile la energie va ramane in vigoare pana la 31 martie 2025 Sfatul ministrului Virgil Popescu pentru romanii care consuma peste 300 kw pe luna
Românii vor avea parte până în 2025 de actualele preţuri la energie Foto: Inquam
ADVERTISEMENT

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat după şedinţa de guvern de vineri că termenul de aplicare a noii ordonanţe care reglementează preţurile la energie este 31 martie 2025, însă guvernul va face evaluări periodice.

Ministrul Energiei speră că ordonanţa va stabiliza preţurile

Ministrul Virgil Popescu i-a sfătuit pe românii care depăşesc 300 kW pe lună să se transfere la un furnizor unde preţul este sub 0,80 de bani pentru cei care se înscriu în limitele unui consum maxim de 255 kW.

ADVERTISEMENT

Despre noul preţ de 1,3 lei pentru consumatorii care sar de plafonul de 255 de kw şi posibilitatea ca acest preţ să intre în vigoare înainte de 1 ianuarie, ministrul Energiei a declarat că este o decizie care trebuie luată în Comisia de Industrie din Parlament. Popescu a mai adăugat că toate costurile de la nivelul Ministerului Energiei arată că actuala schemă pusă în vigoare nu a depăşit bugetul estimat.

Despre perioada în care se va aplica noua Ordonanţă pe energie, aduptată vineri, ministrul Energiei a spus că termenul final va fi 31 martie 2025. “Aşa cum la fiecare ordonanţă am spus că vom face evaluări periodice, şi la această ordonanţă vom face evaluări periodice şi dacă va fi cazul, vom face ajustări, aşa cum am făcut pe tot parcursul anului 2022.

ADVERTISEMENT

Ordonanţa nu va avea impact bugetar din bugetul de stat ci totul se va autofinanţa din acele venituri pe care le captează de la producători şi traderi, de la toţi participanţii din piaţă“, a spus Virgil Popescu.

Ministrul Energiei este convins că prin adoptarea aceastei ordonanţe se va crea o stabilitate a preţurilor în acest sector, pe toată perioada de aplicare a acestui mecanism.

ADVERTISEMENT

Virgil Popescu a fost criticat la mijlocul acestei săptămâni de preşedintele PSD, Marcel Ciolacu. “Nu fac parte din fan-clubul Virgil Popescu. Au fost multe semnale, încă de anul trecut, că ne îndreptăm către o criză energetică. Trebuiau luate nişte decizii rapide, nu trebuia să aşteptăm că ele se vor rezolva de la sine”, spunea liderul social-democrat, care a adăugat că are impresia că actualul ministru s-a calificat la locul de muncă.