Sistemul medical din România este dat peste cap de ”Ordonanța trenuleț”, care a creat nemulțumiri în rândul medicilor de ambulator și cei de familie din cauza articolului privind înghețarea valorii punctului pe serviciul medical.
Patronatul Medicilor Specialişti cu Practică Independentă (PMSPI) a reclamat vineri acest articol care prevede înghețarea la cinci lei a valorii punctului per serviciu medical în ambulatoriul de specialitate pe tot parcursul anului viitor.
Medicii de ambulator, dar și cei de familie cer ca prevederea să fie retrasă din cuprinsul ordonanței ”pentru continuarea oferirii de servicii medicale gratuite”.
”Această decizie ignoră complet solicitările pentru o majorare necesară, punând în pericol funcționarea ambulatoriilor de specialitate și accesul populației la servicii medicale gratuite.
Înghețarea veniturilor într-un sistem deja subfinanțat va avea consecințe grave asupra sănătății publice”, atrag atenția reprezentanții PMSPI.
Potrivit PMSPI, Colegiul Medicilor din România a transmis că este necesară majorarea valorii punctului pe serviciul medical.
Totodată, aceștia spun că au atras atenția autorităților, în nenumărate rânduri, prin memorii, audienţe, simulări financiare cu veniturile şi cheltuielile cabinetelor, note de fundamentare privind necesitatea creşterii finanţării ambulatoriului clinic de specialitate cu scopul de a evita iminenta prăbuşire a acestui segment medical.
Însă, în ciuda tuturor eforturilor, PMSPI este de părere că înghețarea punctului per serviciu medical la cinci lei este o ”valoare absolut nerealistă şi care nu corespunde necesităţilor socio-economice actuale şi viitoare”.
”Readucem în vedere faptul că toate cabinetele medicale de ambulatoriu de specialitate cu practică independentă funcţionează în regim privat, dar în contract public cu CNAS pentru asigurarea serviciilor medicale gratuite populaţiei plătitoare de asigurări de sănătate”, susține Patronatul.
Mai mult, reprezentanții PMSPI au ținut să precizeze că toate aceste cabinete funcţionează în regim de microîntreprinderi, iar de-a lungul timpului au avut creșteri constante de taxe și impozite.
De asemenea, ele nu beneficiază de indexări cu inflaţia sau majorări similare angajaţilor din sistemul medical de stat, potrivit contractului cu CNAS/