Astfel, măsurile fiscale au trecut fără să fie supuse la vot. Nota de adoptare tacită a propunerii legislative a fost prezentată de președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, cel care a condus ședința. Termenul de dezbatere și vot pentru această propunere legislativă s-a împlinit pe 2 martie.
Conform acestei ordonanțe, vor fi asigurate mai multe măsuri menite să indice ”asigurarea stabilităţii economice, gestionarea responsabilă a resurselor bugetare şi menţinerea controlului asupra cheltuielilor publice, ce vor avea ca impact reducerea cheltuielilor bugetare şi creşterea veniturilor”.
“Aceste soluţii sunt aprobate în contextul în care România şi-a asumat, potrivit Planului bugetar pe termen mediu şi lung, o traiectorie de reducere a deficitului bugetar de la 7,9% în anul 2024 la sub 3% în anul 2031”, a explicat iniţiatorul legii, conform Știrile PRO TV.
Senatorii Opoziției sunt nemulțumiți că această ordonanță nu a fost dezbătută în Senat. De exemplu, senatorul USR Violenta Alexandru, a considerat că lipsa dezbaterii a fost motivată de ”frică”. De asemenea, liderul senatorul AUR, Petrișor Peiu, a criticat abdicarea de la ”regulile parlamentarismului”.
Cât despre liderul senatorul POT, Gheorghe Vela, acesta a solicitat ca ordonanța să revină în comisii pentru a fi dezbătută. Marcel Ciolacul, premier al României și lider al PSD, anunța în urmă cu o lună că românii trebuie să înțeleagă că acest an 2025 va fi unul complicat.
Mai mult, bugetarii nu ar trebui să se plângă pentru că nu vor fi bani pentru creșterea salariilor și pensiilor. ”Fiecare leu plătit la salariu va fi justificat prin criterii de performanţă şi evaluări. Angajările la stat vor fi îngheţate în anul 2025 şi vom trece rapid la desfiinţarea şi comasarea de instituţii şi agenţii publice.
Vom prelua un model deja consacrat şi vom înfiinţa Departamentul pentru Eficientizarea Activităţii Guvernamentale, care va reduce cheltuielile statului cu 1% din PIB anul viitor. În acest departament, care va fi cu specialişti din alte zone guvernamentale, se va lucra pro bono”, a declarat Marcel Ciolacu.