News

Guvernul Ciucă pregătește Ordonanța ”trenuleț”. Sporurile și indemnizațiile bugetarilor, înghețate. Ce salarii cresc în 2022

Guvernul Ciucă urmează să adopte așa numita Ordonanță ”trenuleț”. Actul prevede mai multe măsuri, printre care înghețarea indemnizațiilor demnitarilor, a sporurilor bugetarilor, precum și creșterea unor salarii.
15.12.2021 | 18:27
Guvernul Ciuca pregateste Ordonanta trenulet Sporurile si indemnizatiile bugetarilor inghetate Ce salarii cresc in 2022
Ordonanța ”trenuleț”, pe masa Guvernului Ciucă. Nu cresc taxele și impozitele locale. Salariile care se majorează în 2022. Sursa foto: Guvernul României
ADVERTISEMENT

Guvernul de coaliție condus de Nicolae Ciucă va pune în dezbatere publică o ordonanța de urgență care prevede mai multe măsuri importante pentru anul 2022.

Acestea vizează mai multe categorii sociale, de la demnitari până la angajați din sistemul de învățământ, de educație și apărare.

ADVERTISEMENT

Ordonanța ”trenuleț”, pe masa Guvernului Ciucă. Nu cresc taxele și impozitele locale. Salariile care se majorează în 2022

Executivul urmează să adopte în următoarea perioadă așa numita ”Ordonanță-trenuleț” pentru 2022. Aceasta prevede mai multe măsuri, printre care înghețarea indemnizațiilor demnitarilor, a sporurilor bugetarilor, precum și a pensiilor speciale.

Totodată, ordonanța prevede majorarea salariilor medicilor, profesorilor, polițiștilor și militarilor. Actul normativ va fi adoptat de Guvern vineri, informează Digi24.

ADVERTISEMENT

Actul normativ aflat pe punctul de a fi adoptat modifică mai multe legi importante. Printre altele, acesta mai prevede că impozitele și taxele locale nu vor crește în 2022.

De asemenea, vin vești bune pentru români. Nu vor crește impozitele și taxele locale, iar punctul de amendă rămâne la 145 de lei.

ADVERTISEMENT

În anul 2022 se reintroduc voucherele de vacanță. De altfel, această măsură a fost deja anunțată de Ministerul Antreprenoriatului și Turismului.

Lista completă a măsurilor prevăzute în Ordonanța Guvernului

Guvernanții vor impune și o serie de măsuri pe zona fiscalității. Astfel, se vor implementa măsuri de combatere a evaziunii fiscale, precum factura electronică.

ADVERTISEMENT

TVA-ul va ajunge la valoarea de 5% pentru pentru locuințele de până la 120 de mp și cu o valoare maximă de 140 de mii de euro (este vorba doar de achiziția unei prime locuințe), precum și pentru energia termică, atât pentru populație, cât și pentru școli și spitale și alte instituții publice.

În privința creșterilor salariale, Ordonanța prevede anumite categorii de personal plătit din fonduri publice.

Veniturile se vor majora cu o pătrime din diferența dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017 pentru anul 2022 și cele din luna decembrie 2021. Este vorba de categorii de personal din sistemul de sănătate, sistemul de învățământ (profesori, personal didactic auxiliar), polițiști și militari.

  • Indemnizațiile demnitarilor și funcțiile asimilate acestora vor fi înghețate.
  • Toate pensiile speciale vor fi înghețate. Pensiile pentru primari se prorogă cu un an.
  • Se îngheață toate sporurile în sistemul bugetar, orele suplimentare vor fi compensate cu zile libere. Nu se vor acorda premii, decât pentru sportivi și elevii și profesorii îndrumători cu rezultate la olimpiade.
  • Pentru anumite categorii de personal plătit din fonduri publice, se vor crește salariile cu o pătrime din diferența dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017 pentru anul 2022 și cele din luna decembrie 2021. Este vorba de categorii de personal din sistemul de sănătate, sistemul de învățământ (profesori, personal didactic auxiliar), polițiști și militari
  • TVA de 5% pentru locuințele de până la 120 de mp și cu o valoare maximă de 140 de mii de euro (este vorba doar de achiziția unei prime locuințe).
  • TVA de 5% pentru energia termică, atât pentru populație, cât și pentru școli și spitale și alte instituții publice.
  • Se introduc voucherele de vacanță pentru anul 2022.
  • Se instituie stopajul la sursă pentru contribuțiile pentru angajați – dacă patronii sau șefii de instituții găsiți cu nereguli în urma controalelor nu plătesc aceste contribuții datorate angajaților în termen de 60 de zile atunci riscă deschiderea unui dosar penal.
  • Se introduc măsuri de combatere a evaziunii fiscale, precum factura electronică.
  • Se îngheață punctul de amendă la valoarea de 145 de lei.
ADVERTISEMENT