News

Ore de liniște 2019. Au fost aduse modificări importante. Noi amenzi usturătoare

05.07.2019 | 13:34
Ore de liniste 2019 Au fost aduse modificari importante Noi amenzi usturatoare
Ce amenzi sunt prevăzute pentru cei care nu respectă orele de liniște *foto: ph-online.ro

Cei cărora le place să se petreacă la bloc pot avea mari probleme cu vecinii. Astfel, cei care își vor deranja vecinii în orele de liniște vor putea fi amendați sau vor trebui chiar să presteze ore de muncă în folosul comunității. Cel puțin așa prevede o propunere legislativă adoptată recent de Camera Deputaților. Astfel, proiectul legislativ modifică legea nr. 61/1991, cea care reglementează sancționarea încălcărilor normelor de conviețuire socială și ale ordinii și liniștii publice. Legea va intra în vigoare abia după ce va fi promulgată prin decret prezidențial și publicată în Monitorul Oficial. Astfel, amenzile vor fi dublate față de forma actuală a legii.

Legea pentru respectarea orelor de liniște publică prevede amenzi importante

Propunerea legislativă reglementează sancționarea persoanelor care produc aceeași faptă de mai multe ori pe zi. Mai exact, cei care își deranjează în mod repetat vecinii în parcurs de 24 de ore vor primi amenzi cuprinse între 2.000 și 3.000 de lei.

Această sancțiune se va aplica celor care deranjează în timpul orelor de liniște, respectiv între orele 22:00 și 8:00 și orele 13:00 și 14:00. Mai mult decât atât, proiectul propune ca alternativă la această amendă să fie o sancțiune de 70 și 120 de ore de muncă în folosul comunității.

Ce amenzi sunt prevăzute pentru cei care nu respectă orele de liniște
Ce amenzi sunt prevăzute pentru cei care nu respectă orele de liniște *foto: playtech.ro

Și cei care fac zgomot la petrecerile în cort vor fi amendați!

O amendă și mai mare, între 3.000 și 6.000 de lei sau mai multe ore de muncă în folosul comunității (între 100 și 150) vor primi ca pedeapsă și cei care vor organiza petreceri private și care vor folosi aparaturi muzicale care pot tulbura liniștea locuitorilor.

Nu contează dacă petrecerile au loc în corturi, în spații neacoperite sau în alte amenajări din apropierea locuințelor sau a imobilelor cu caracter social din orașe. Și această sancțiune se aplică tot în cazul în care fapta se repetă într-un interval de 24 de ore.

Orele de liniște la bloc, potrivit legii: 
22:00 – 08:00
13:00 – 14:00